Toomas Truuverk • 4. mai 1999 kell 22:00

Telekomi aktsia raputas turu üles

Eilset kauplemispäeva Tallinna börsil vedas Telekomi aktsia, mis Londoni börsil tekkinud huvi toel kerkis päevaga veidi üle 5,5 protsendi. Telekomi aktsia tõmbas viimastel päevadel huvipuuduses vaevelnud turul kaasa ka teised aktsiad. ÄP indeks kerkis päeva teisel poolel vallandunud hinnaralli tulemusel börsipäeva lõpuks 359,58 punktile ehk 4,18%.

Ootamatu ja justkui mittemillestki tekkinud huvi kergitas Tallinna börsi päevakäibe 24,18 miljonile kroonile, millest päeva tegija Telekomi aktsia moodustas 10,27 mln kroonise käibega ca 42%.

Hommikul valitses turul viimastele päevadele harjumuspärane vaikus. Pärastlõunal alanud tõus viis Telekomi aktsia ühtlases tempos kõigil turgudel kiirelt ülespoole. Tallinna börsi sulgemishetkeks oli hind jõudnud tõusta 110 kroonile. Londonis ja Münchenis tõus aga jätkus ja aktsia hind jõudis õhtul 115 kroonini. Viimastel kauplemistundidel Telekomi aktsia hinnatase Londoni börsil 114--115 kroonil stabiliseerus.

Maaklerite sõnul võib Tallinna börsil oodata hinna kerkimisel üle 110 kr müügihuvi tugevnemist. Siiski on küllaltki tõenäoline, et aktsia hind liigub täna hommikul Londonis saavutatud tasemele ja edasise liikumise määrab siiski välisturgudel toimuv.

Pangandussektori aktsiate vastu tekkinud huvi põhjusena saab välja tuua vaid Telekomi mõju. Ühtegi uut ja turgu vapustavat uudist pankade kohta eile ei tulnud ja määravaks sai turu lootus, et kui Telekom on tõusnud välisinvestorite huviorbiiti, võib osa tähelepanust langeda ka teistele likviidsematele aktsiatele. Sama loogika viis üles ilmselt ka Norma aktsia, mille hind kerkis eile 1,85 mln kroonise päevakäibe juures 7,08% võrra, olles sellega põhinimekirja edukaim.

Lisanimekirjast väärib märkimist farmaatsiatehase aktsia hinna kukkumine 2,5 kroonile. Maaklerid näitavad farmaatsiatehasele hetkel vaid ostunoteeringut ehk siis madalamat äärt ja see oli ka üks suure kukkumise põhjuseid.

Hetkel kuum