Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Liisinguturg eelmisel aastal

  Eesti liisingufirmade portfelli maht oli 1998. aastal kokku 6,7 miljardit krooni, mis on 1,7 mld enam kui 1997. aastal. Kui eelnevatel aastatel oleme harjunud portfelli 2--3kordse kasvuga, siis eelmisel aastal suurenes see vaid 1,3 korda. Kui 1997. aastal sõlmiti uusi lepinguid 4 miljardi krooni väärtuses, siis eelmise aasta jooksul see maht kahanes 3,3 miljardini. Aga majanduskasvu üldist aeglustumist arvestades võib seda pidada rahuldavaks tulemuseks.
  Varade lõikes erilisi struktuurinihkeid ei toimunud. Tööstusseadmete ja veokite osa on jäänud peaaegu samaks kui 1997. aastal, vastavalt 18,7% ja 28%. Võrreldes Euroopa keskmisega võiks tööstusseadmete osa ulatuda kuni 25 protsendini. Samas on hea tõdeda, et veokite osa on meil tunduvalt suurem kui Euroopas (15%), mis arvestades meie pürgimist transiitmaaks on ilmselt õigustatud. Sõiduautode osa liisinguportfellis on kahanenud 34-lt 29 protsendile. Hoolimata üldisest arvamusest, et kulutame liialt sõiduautodele, tuleb tunnistada, et arenguruumi veel on, Euroopa keskmine on 35%. Kinnisvara osa on suurenenud 10 protsendini -- see on konkurentsis pankade pakutava eluasemelaenuga hea tulemus. Euroopa kõrval oleme skeptilised kontoritehnika liisimisel, selle osa on meil vaid 4,8%, mis 1997. aasta 3 protsendiga võrreldes on küll pisut kasvanud.
  Tegevusaladestdomineerisid transport, laomajandus ja side 27 protsendiga, hulgi- ja jaekaubandus 15 ning tööstus 12 protsendiga, siin eerilisi nihkeid eelmiste aastatega võrreldes ei olnud.
  Piirkondadest jäi kaheldamatult domineerivaks Põhja Eesti 70 protsendiga. Kui möödunud aastatel on teine domineeriv olnud Lõuna-Eesti (17--18%), siis 1998 järgnesid üllatavalt ühtlaselt kõik teised Eesti piirkonnad 5,6--8,6 protsendiga.
  Eelmist aastat iseloomustab kindlasti liisinguturu korrastumine. Kuna enamik liisingufirmasid Eesti turul on pankade tütarettevõtted, siis muudatused panganduses mõjutavad otseselt ka liisinguturgu.
  Praegu on liidu liikmetest suurima turuosaga Hansa Liising Eesti (58%), kellega mullu liitus Hoiupanga Liising, järgneb Ühisliising (28%), kellega liitus Tallinna Panga Liising. Tugev tõusja on turul olnud Eesti Tööstusliising (9%). Optiva Liisingu (endine Foreks Liising) ning Siemens Finantseeringute turuosa on 3 protsenti.
  Autor: Reet Hääl
 • Hetkel kuum
Kõlvart ehk kukutabki Ratase. Aga edasi?
Riigikogu opositsioon on sisepoliitika tasakaalustaja, võimu kriitik ja korravalvur, mis aitab riigil probleeme lahendada, kuid erakonnal, kes soovib siin olla juhtrollis, tuleb ennekõike iseendas selgusele jõuda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikogu opositsioon on sisepoliitika tasakaalustaja, võimu kriitik ja korravalvur, mis aitab riigil probleeme lahendada, kuid erakonnal, kes soovib siin olla juhtrollis, tuleb ennekõike iseendas selgusele jõuda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eesti Panga prognoos: majandus paraneb, aga jääb tänavu miinusesse
Eesti Panga värske majandusprognoosi kohaselt paranevad tingimused majanduskasvu taastumiseks, tänavu liigub sisemajanduse kogutoodang tõusujoones, kuid aasta kokkuvõttes jääb majanduse maht siiski 0,6 protsenti väiksemaks.
Eesti Panga värske majandusprognoosi kohaselt paranevad tingimused majanduskasvu taastumiseks, tänavu liigub sisemajanduse kogutoodang tõusujoones, kuid aasta kokkuvõttes jääb majanduse maht siiski 0,6 protsenti väiksemaks.
Pangaaktsiad upitasid S&P 500 indeksi plussi
USA börside suuremad indeksid lõpetasid nädala esimese kauplemispäeva eri suundades: S&P 500 indeks ja Dow Jonesi tööstuskeskmine sulgusid pangaaktsiate tõukel plussis, Nasdaq miinuses.
USA börside suuremad indeksid lõpetasid nädala esimese kauplemispäeva eri suundades: S&P 500 indeks ja Dow Jonesi tööstuskeskmine sulgusid pangaaktsiate tõukel plussis, Nasdaq miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Juht laveerib coach'i rollis tundliku infoga
SEB Baltikumi jaepanganduse juht Eerika Vaikmäe-Koit räägib Äripäeva raadios, millistest põhimõtetest ta lähtub, astudes ettevõtte sees coach'i rolli. „Piir eetilise ja ebaeetilise vahel on seal minu arust õhuke,“ tõdeb ta.
SEB Baltikumi jaepanganduse juht Eerika Vaikmäe-Koit räägib Äripäeva raadios, millistest põhimõtetest ta lähtub, astudes ettevõtte sees coach'i rolli. „Piir eetilise ja ebaeetilise vahel on seal minu arust õhuke,“ tõdeb ta.
Rainer Saks: Ukraina võiduvõimalus on palju suurem, kui Venemaa kordab üht viga Venemaa "suurpealetungi" analüüs
Venemaa sumbunud suurpealetung on nende maksimum, kuid Ukraina pealetungi edukus sõltub sellest, kas Venemaa on oma vigadest õppinud, rääkis hommikuprogrammis julgeolekuekspert Rainer Saks.
Venemaa sumbunud suurpealetung on nende maksimum, kuid Ukraina pealetungi edukus sõltub sellest, kas Venemaa on oma vigadest õppinud, rääkis hommikuprogrammis julgeolekuekspert Rainer Saks.
Soome jääb sammu kaugusele NATOst, Rootsil on olukord keerulisem
Ungari ratifitseeris Soome liitumistaotluse NATOga, seega seisab viimane otsus Soome liitumise üle nüüd Türgi taga.
Ungari ratifitseeris Soome liitumistaotluse NATOga, seega seisab viimane otsus Soome liitumise üle nüüd Türgi taga.
Lufthansa tühistas suurte streikide eel mitu lendu
Saksamaa lennufirma Lufthansa tühistas pühapäeval mitu lendu tehnilistel põhjustel, vaid mõned tunnid enne suurt streiki, vahendab Bloomberg.
Saksamaa lennufirma Lufthansa tühistas pühapäeval mitu lendu tehnilistel põhjustel, vaid mõned tunnid enne suurt streiki, vahendab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.