Toomas Truuverk • 5. mai 1999 kell 22:00

Telekomi aktsia hoog rauges

Hoolimta ootustest, et Telekomi aktsia hind Tallinna börsil jätkab tõusu ja läheneb Londoni hinnatasemele, viis kukkumine Londonis aktsia pärastlõunal langusele ka Tallinnas. ÄP indeks lõpetas keskmisest elavama kauplemispäeva, kus börsisüsteemi kogukäive ulatus pea 30 miljoni kroonini, 0,94protsendiga miinuses, 356,21 punktil.

Kauplemine Telekomi aktsiaga algas Tallinna börsil eile hommkul 111--112,5 krooni tasemel. Turuosalised ootasid, kuidas avaneb kauplemine Londonis, kus aktsia hind teisipäeva õhtul näitas stabiliseerumise märke. Järsk langus 110 kr tasemele Londonis langetas aktsia hinna Tallinna börsil kiirelt 108,25 kroonile, sellel tasemel aktsia ka sulgus.

Teisipäev näitas, et börsil on ootel investoreid, kes on valmis tärkava välismaise huvi korral positsioone võtma. Kuigi esimene huvi Telekomi vastu vaibus küllalt kiiresti, ei pruugi see tähendada huvi kadumist üldse. Seda, et Ida-Euroopa börsid lääne investorite vaatevälja taas kerkimas on, näitas kasvõi Venemaa aktsiaturu eilne rohkem kui 10protsendiline tõus. Lootused, et Venemaa majandus on kriisi ületamas, peaks positiivselt mõjuma ka Eesti aktsiaturule.

Kui meie regiooni juhtiv ja kõige määravama mõjuga majandussüsteem Venemaal tõepoolest õiges suunas liikuma peaks hakkama, on see kindlasti väga arvestatav faktor ka Tallinna börsi edasise arengu seisukohalt.

Pangasektoris pälvis eile investorite suurimat tähelepanu Ühispanga aktsia, mis saavutas registreeritud 37 tehingus 8,01 miljoni kroonise päevakäibe. Enamuse Ühispanga aktsia käibest andis siiski üks suur 250 000aktsiane ehk 7 miljoni kroonine tehingukorraldus. Kusjuures see suur tehing tehti 28 krooni tasemelt.

Kui välisbörsidel taas mingit ootamatut huvipuhangut ei teki, taandub kauplemine Tallinna börsil järgnevatel päevadel taas vanadesse rahulikesse rööbastesse.

Hetkel kuum