Peep Sooman • 10. mai 1999 kell 22:00

Automüüjad tolliametiga kohtus

Enne aprillis kehtima hakanud uusi aktsiisimäärasid Euroopast kasutatud autosid kokku ostnud Tartu autoärimeestel ei õnnestunud tolliameti tühistatud eeldeklaratsioonide tõttu tollida aprilli lõpus 17 treileritäit sõidukeid. Autofirmad hindavad tekitatud kahju rohkem kui kahele miljonile kroonile. Viiel firmal jäi tollimata sõidukite näol kinni üle 10 miljoni krooni.

Autoliidu president, OÜ Vormel Viis osanik Andres Sallo ütles eile, et firmal jäi tollilattu kinni 48 sõidukit, mis jõudsid Eestisse pärast 28. aprilli. «Ma ei tasu iialgi tühistatud eeldeklaratsioonide tõttu nõutavat poolt miljonit krooni aktsiisimaksu,» väitis Sallo.

Sallo sõnul on tollilaos seisvate firmale Vormel Viis kuuluvate autode väärtus ligi viis miljonit krooni. «Pigem viime autod Leetu ja müüme seal maha,» lubas Sallo. «Siin ei taha uute aktsiisimaksudega koormatud imporditud sõidukeid keegi.»

Autoliidu nõukogu liige, Ropka autopoe osanik Aivar Aland hindas ühe treileritäie autode pealt saadavat kahju vähemalt 60 000 kroonile. «Eestis uute aktsiisimääradega sõidukeid tollides ulatuks kahju üle saja tuhande krooni,» ütles Aland. Ropka autopoel seisab tollilaos autosid umbes 400 000 krooni väärtuses.

Peale Tartu automüüjate 17 treileri on Kohtla-Järvel tolliameti poolt kinni peetud paar treileritäit sõidukeid, teadis Andres Sallo.

Protseduuriliselt pidime kohtusse kaebama Tartu tolliametnikud, kes riigi tolliameti peadirektori Rein Talviku ringkirjast lähtuvalt deklaratsioonid tühistasid, selgitas Sallo. Tema sõnul jagavad Tartu tolliametnikud automüüjate muret ega mõista, miks tuli varem välja antud eeldeklaratsioonid tühistada.

Tolliameti peadirektor Rein Talvik ütles eelmisel nädalal, et ta levitas eeldeklaratsioonide tühistamise ringkirja, sest deklaratsioonide pikendamine enne nende kehtivusaja lõppu on tolliseadusega vastuolus.

«Automüüjad petsid meelega tolliametit, pikendades deklaratsioone enne 1. aprilli,» väitis Talvik. «Nad teadsid, et aprillist enam deklaratsioone pikendada ei saa.»

Tartu tolliameti peainspektori kohusetäitja Kaido Peetsalu, kelle vastu on samuti kohtusse kaebus esitatud, ütles, et ametnikud juhindusid eeldeklaratsioonide pikendamisel 1994. aastal välja antud käskkirjast, mis lubab seda teha. «Ma ei näe, et oleksime deklaratsioone pikendades seadust rikkunud, kuid ma ei soovi Rein Talviku käitumist hinnata,» sõnas Peetsalu.

Tolliameti peadirektori ringkirjale õigusliku hinnangu küsimisele vastas vandeadvokaat Aare Tark, et talle tundub kummaline, kuidas ühe riigiameti juht saab teha tagasiulatuva jõuga ringkirja. «Riik peaks lähtuma sellest, et mis oli varem lubatud, on ka edaspidi lubatud,» ütles Tark.

Seadus saab olla tagasiulatuva jõuga, kuid peadirektor ei tohiks hägust seaduseteksti maksumaksja kahjuks pöörata, lisas Tark.

Rein Talvik tühistas 28. aprillil ringkirjaga kuni 30. aprillini kehtinud eeldeklaratsioonide pikendused, mille kehtivuse korral oleks saanud ka pärast 1. aprilli imporditud sõidukite eest maksta aktsiisimaksu vanade maksumäärade alusel.

Hetkel kuum