• Jaga lugu:

  Kas riigi äriühingute juhtide soodustused ja palk peaksid olema avalikud?

  Olen alati olnud võimalikult suure avalikustamise poolt. Ma ei ole enda palkadest ja sissetulekutest teinud saladust, kui see on kellelegi huvi pakkunud. Mainori tippjuhtide palk on 20 000 krooni. Igasugune salastatud värk tekitab umbusku ja hilisemat väärtõlgendamist.
  Arvestades seda, kui palju kasumit aastas Enn Sarapi juhtimisel toodeti, ja vaadates tema palganumbrit, siis ei ole tegemist eriliselt kõrge palgaga. Firma ostab endale direktori ja see direktor müüb oma tööjõudu ning küsib selle eest hinda. Kuidas ta selle hinna formuleerib, on tema enda asi. Ettevõtte nõukogu asi on see, kas talle on hind vastuvõetav või mitte.
  Riigile kuuluva äriühingu juhtkonna palganumbrid peaksid olema avalikud. Ma ei usu, et avalikustamine vähendaks inimeste hulka, kes soovivad sellele ametikohale kandideerida.
  Palganumbri avalikustamine on ettevõtte nõukogu pädevuses. Salastamise põhjus võib olla selles, et nõukogu ei ole huvitatud avalikustamisest. Sellisel juhul võivad nemad kriitika alla sattuda, kuna on nõustunud põhjendamatult kõrge palga või hüvitisega.
  Mina leian, et tegemist ei tohiks olla saladusega. Meie küll oma palkasid ei salasta ja ka ma ise ei ole enda palga avalikustamise vastu. See on 20 000 krooni kuus. Riigile kuuluvate äriühingute juhtide palgad ja preemiasüsteem peaksid samuti olema avalikud ja läbipaistvad.
  Need võiksid olla teatud määral avalikud. Ma ei toeta, et palganumbrid lehes ära trükitakse, kuid ei ole õige ka see, et riigikogule öeldakse, et see pole teie asi.
  Kui on suur struktuur ja vastutus, siis peab töötasu ja kompensatsioon olema vastav. Mina ei ole väikeste palkade pooldaja, aga palk peab olema põhjendatud.
  Eesti on nii väike, et kui keegi väga tahab, saab ta palganumbri teada või vähemalt suurusjärgu. Avalikustamise vastu räägib turvalisus. Kui inimene ei ole edev, pole mõtet sissetuleku suurusest rääkida.
  Eesti palgastruktuur hakkab korrastuma, erinevused on boonuspakettides ja kas lisandub elu- või pensionikindlustus. Juhtide puhul on tüüpiline vahemik 20 000--30 000 krooni kuus, järgmine vahemik on 40 000--50 000. Juhid, kelle palk jääb 50 000--100 000 vahele, on Eesti oludes haruldased. Üle 80 000 Eestis naljalt põhipalgaga ei minda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhtimine avalikus sektoris meenutab absurdiklassikat
Riigikogu erakondade tagatubades ei säästeta jõudu leidmaks sobivat kulpi, millega presidendivalimiste katlast rammusamad palad välja õngitseda, samal ajal kui avalik sektor eesotsas valitsusega ägab süvenevas juhtimiskriisis, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikogu erakondade tagatubades ei säästeta jõudu leidmaks sobivat kulpi, millega presidendivalimiste katlast rammusamad palad välja õngitseda, samal ajal kui avalik sektor eesotsas valitsusega ägab süvenevas juhtimiskriisis, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Pfizer ja Moderna tõstsid koroonavaktsiini hinda
Vaktsiinitootja Pfizer tõstis Euroopa uutes tarnelepingutes COVID-19 koroonavaktsiini hinda enam kui veerandi võrra ja Moderna üle kümnendiku võrra, kirjutab Financial Times.
Vaktsiinitootja Pfizer tõstis Euroopa uutes tarnelepingutes COVID-19 koroonavaktsiini hinda enam kui veerandi võrra ja Moderna üle kümnendiku võrra, kirjutab Financial Times.
Šiauliu pank teatas tugevast kasumi kasvust Aktsia tulemustele ei reageerinud
Investor ja õppejõud Kristjan Liivamägi, kes omab 40 000 euro väärtuses positsiooni Siauliu panga aktsias, hindas majandustulemusi muljetavaldavaks.
Investor ja õppejõud Kristjan Liivamägi, kes omab 40 000 euro väärtuses positsiooni Siauliu panga aktsias, hindas majandustulemusi muljetavaldavaks.