• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas riigi äriühingute juhtide soodustused ja palk peaksid olema avalikud?

  Olen alati olnud võimalikult suure avalikustamise poolt. Ma ei ole enda palkadest ja sissetulekutest teinud saladust, kui see on kellelegi huvi pakkunud. Mainori tippjuhtide palk on 20 000 krooni. Igasugune salastatud värk tekitab umbusku ja hilisemat väärtõlgendamist.
  Arvestades seda, kui palju kasumit aastas Enn Sarapi juhtimisel toodeti, ja vaadates tema palganumbrit, siis ei ole tegemist eriliselt kõrge palgaga. Firma ostab endale direktori ja see direktor müüb oma tööjõudu ning küsib selle eest hinda. Kuidas ta selle hinna formuleerib, on tema enda asi. Ettevõtte nõukogu asi on see, kas talle on hind vastuvõetav või mitte.
  Riigile kuuluva äriühingu juhtkonna palganumbrid peaksid olema avalikud. Ma ei usu, et avalikustamine vähendaks inimeste hulka, kes soovivad sellele ametikohale kandideerida.
  Palganumbri avalikustamine on ettevõtte nõukogu pädevuses. Salastamise põhjus võib olla selles, et nõukogu ei ole huvitatud avalikustamisest. Sellisel juhul võivad nemad kriitika alla sattuda, kuna on nõustunud põhjendamatult kõrge palga või hüvitisega.
  Mina leian, et tegemist ei tohiks olla saladusega. Meie küll oma palkasid ei salasta ja ka ma ise ei ole enda palga avalikustamise vastu. See on 20 000 krooni kuus. Riigile kuuluvate äriühingute juhtide palgad ja preemiasüsteem peaksid samuti olema avalikud ja läbipaistvad.
  Need võiksid olla teatud määral avalikud. Ma ei toeta, et palganumbrid lehes ära trükitakse, kuid ei ole õige ka see, et riigikogule öeldakse, et see pole teie asi.
  Kui on suur struktuur ja vastutus, siis peab töötasu ja kompensatsioon olema vastav. Mina ei ole väikeste palkade pooldaja, aga palk peab olema põhjendatud.
  Eesti on nii väike, et kui keegi väga tahab, saab ta palganumbri teada või vähemalt suurusjärgu. Avalikustamise vastu räägib turvalisus. Kui inimene ei ole edev, pole mõtet sissetuleku suurusest rääkida.
  Eesti palgastruktuur hakkab korrastuma, erinevused on boonuspakettides ja kas lisandub elu- või pensionikindlustus. Juhtide puhul on tüüpiline vahemik 20 000--30 000 krooni kuus, järgmine vahemik on 40 000--50 000. Juhid, kelle palk jääb 50 000--100 000 vahele, on Eesti oludes haruldased. Üle 80 000 Eestis naljalt põhipalgaga ei minda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
JPMorgani analüütik: aktsiahinnad ronivad august välja
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.