Kristi Malmberg • 16. mai 1999 kell 22:00

Hüvitusfond kaalub kriminaalasja algatamist

Selgumas on ka aktsiatehinguga seotud offshore-firmade taga olevad isikud.

Fondile 63 mln krooni kahju toonud tehingud sõlmiti Ühispangaga 1997. aasta novembris. Tehingu kohaselt kohustus pank mullu 5. mail ostma fondilt viie kommertspanga ja Norma aktsiaid kokku 143,6 mln krooni eest. Ühispank aga fondilt aktsiaid välja ei ostnud, sest katkestas juba järgmisel päeval ühepoolselt tehingu.

Ühispanga juhid on korduvalt kinnitanud, et on käitunud seaduspäraselt ja neil ei ole tehingute suhtes mingeid pretensioone.

Hüvitusfondi eelmise aasta kahjum suurenes pärast auditeerimist veel 13,3 mln krooni võrra 370 mln kroonini. Hüvitusfondi nõukogu otsustas reedel kanda aastakahjumisse kõik ERA Pangaga seotud deposiidid 11 mln krooni ulatuses ja lisaks hindas 2,3 mln krooni võrra alla repotehingute alusvaraks olnud aktsiad.

Hüvitusfondi nõukogu esimehe Jürgen Ligi sõnul tuleb osa ERA Panga deposiidist pankrotimenetluse käigus fondile kindlasti tagasi.

Tänavu esimeses kvartalis teenis fond kasumit 42,6 mln krooni, mis Ligi hinnangul on seotud suurte provisjonidega eelmisel aastal ja aktsiaturu kosumisega tänavu. «Samas läheb turg praegu meie jaoks jälle alla,» lisas Ligi.

Hetkel kuum