Tõnis Oja • 16. mai 1999 kell 22:00

Ühendriikides oli üllatuslik hinnatõus

Euro kurss hakkas reedel pärast USA tarbijahinnaindeksi avaldamist kiiresti tõusma. Jaehinnad kerkisid Ameerika Ühendriikides aprillikuus 0,7 protsendi võrra, mis on kiireim hindade tõus viimase üheksa aasta jooksul. Kui jätta arvestamata toiduainete ja energiakandjate hinnad, mis on aastaaegadest sõltuvalt väga muutlikud, oli hinnatõus 0,4%. Energiakandjate hinna tõus aprillis oli suurim selle arvutamise algusest saadik (1957. aastal). Tarbijahinnaindeksi üllatuslikult suur kasv oli tingitud eelkõige kütuste hindade tõusust. Kütused on kogu majanduse üks alustalasid, mille hinna kõikumisele reageerivad suuremal või vähemal määral kõik elutegevuse valdkonnad.

Seoses tarbijahinnaindeksi oodatust suurema kasvuga on taas päevakorda kerkimas Ühendriikide intressimäärade tõstmine. Viimane mõjub alati halvasti dollari kursile. Esimese reaktsioonina langevad aktsiate hinnad ja võlakirjade tulusus. Valuline reaktsioon kestab mõne päeva ja pikemas perspektiivis on USD taas tugevnemas.

Dollarile pole praegu näha tugevat võistlejat, sest konkureerivad majandused on Ühendriikide omast tunduvalt kehvemas seisus.

Reede õhtul oli USD kurss 14,5968 kr.

Hetkel kuum