ÄP fototoimetus • 24. mai 1999 kell 22:00

USA börsimull lõhkeb

Nii hoiatab maailma üks tunnustatumaid majandusspetsialiste, Stanfordi ülikooli professor Paul Krugman, kes oskas ühena vähestest Aasia kriisi ette ennustada.

«USA praegused kõrgeks kruvitud aktsiahinnad sarnanevad olukorraga Jaapanis enne finantsmulli lõhkemist,» väidab Krugman.

Läinud nädalal Stockholmis majandusseminaril esinenud Krugmani hinnang maailmamajandusele on pessimistlik.

«Viimaseid aastaid on ilmestanud tugev majanduskasv ning heaolu paranemine. Pikemas perspektiivis tuleb meil võib-olla enesele siiski selgeks teha, et kriisid on tavalised ning stabiilsus erandiks,» ütles Krugman.

Tema sõnul on 1997. aastal vallandunud finantskriis kümnendi algul saavutatud edu pahupooleks ning Venemaa ja Aasia kriis suures osas paanika vili.

«Investoritele ei omanud enam tähtsust ühe või teise riigi majandus, joonduti teiste investorite järgi. Närvilisus nakkas ja ühel hetkel tahtsid kõik turult lahkuda,» ütles ta.

Hoolimata sellest, et Aasia on hakanud kriisist toibuma, pole oht Krugmani sõnul veel möödas -- Jaapani näol on olemas hoiatav näide arenevate turgude kriisi levikust juhtivasse tööstusriiki.

«Hindade stabiilsus ja saneeritud riigifinantsid ei taga veel tugevat majandust. Praegu arvatakse, et Euroopat kaitseb euro, kuid see on illusioon. Kitsaskohad pole kuhugi kadunud. Viie aasta pärast on maailmamajandus läbi käinud mitmest uuest kriisist ning ma oleksin väga üllatunud, kui Euroopa neist kõigist puutumata jääks,» ütles Krugman.

USA majanduskasv on Krugmani hinnangul haripunktis ning hakkab tasapisi raugema. Tekkinud on esimesed märgid inflatsiooni kiirenemisest. Arvestatav oht on börsil, kus aktsiate hinnad on pidevalt tõusnud.

«Kuulun nende hulka, kes on juba mõnda aega arvamusel, et börs on üle hinnatud. On täiesti mõeldav, et Dow Jonesi indeks langeb tagasi 1996. a lõpu tasemele, mil (USA keskpanga juht) Alan Greenspan liigse optimismi eest hoiatas,» ütles Krugman.

See tähendaks langust praeguselt 11 000 punkti tasemelt 6400 punktile ehk enam kui 40protsendilist kukkumist.

USA teabefirma IBES hinnangul on USA aktsiad praegu 42% õigest hinnast kõrgemad, arvestades firmade oodatavaid tulusid ja intressitaset. Sellega on esimest korda löödud 1987. a augustikuu rekord, mil aktsiad olid ligi 40% üle hinnatud.

1987. a oktoobri börsikrahhiga kukkus USA 500 suurema firma indeks S&P 500 ligi 33 protsenti. Krahhi eel olid aktsiad üle hinnatud kuus kuud. Praegu on börsimullist kõneldud läinud aasta detsembri keskpaigast.

Autor: ÄP

Hetkel kuum