Sirje Rank • 30. mai 1999 kell 22:00

Börsi heitlikkus viitab investorite nõutusele

Nimelt leiab pank, et intressimäärade tõstmist, mille hirmus Dow Jones'i tööstusindeks neljapäeval järsult kukkus, võiks vaadata ka kui positiivset märki häireolukorra lõppemisest.

USA intresse alandati ju selleks, et peatada Vene rubla devalveerimisest ja suurte riskihajutusfondide raskustest tekkinud paanika levik. Otsene oht on nüüd möödas, börsid on suurema osa sügisesest kukkumisest tasa teinud. USA majandus jätkab tõusujoones.

Optimistide leer leiab, et aeg on muuta traditsioonilist arusaama kõrgete ja madalate intressitasemete tähendusest. Kui madalad intressid kõneleksid usaldusväärsusest ja majanduse tugevusest, oleks kõige tugevama majandusega riik Jaapan, kus intressitase on nullilähedane.

Tegelikkuses on vastupidi. USA majandus edestab nii Euroopat kui Jaapanit. Viimase madal intressitase kõneleb hoopis majanduse stagneerumisest ning valitsuse võimetusest kasvu stimuleerida.

USA majandust veidi kõrgemad intressid vaevalt rööpast välja viiks -- vaid aasta tagasi olid intressid praeguse 4.75 protsendi asemel 5.50 tasemel. Kuid ainult tingimusel, et börsi langus intresside alandamisest kogu majandust alla ei kisu. Kuni sinnamaani, kus tarbija ostuhuvi nagu Jaapanis enam intresside alandamisega taastada ei anna. Just tugev kodumaine tarbimine on olnud põhitegur USA jõudsa majanduskasvu taga.

Viimane majandusstatistika USAst näitab, et ei ettevõtete ega majanduse põhinäitajates pole midagi oluliselt teistmoodi -- tarbijad jätkavad tarbimist, ettevõtete kasumid kasvavad ning esimeses kvartalis kasvas sisemajanduse kogutoodang taas 4,1 protsenti.

Vastakatest hinnangutest pea kaotanud investorid aga ei tea enam, kas tunda USA tugevast majandusest rõõmu või hoopis hirmu, et keskpank jõudsa kasvu peale majandust jahutama hakkab.

Hetkel kuum