Nokia väitel on mobiiltelefonid ohutud

Riitta Mårdi kinnitust mööda ei ole seni ükski uurimus näidanud, et Nokia telefonid oleks inimese tervisele ohtlikud.

Nokia ise ei uuri oma telefonide mõju inimese tervisele. Sellekohased uurimused korraldatakse nõndanimetatud pimeda rahastamise korras, nii et isegi uuringut korraldavad firmad ei tea, kust raha tuleb.

See tagab Mårdi hinnangul täieliku erapooletuse. Tootjate kõrval on üks taoliste uuringute rahastaja tavaliselt ka riik, väitis Mård.

Mårdi sõnul pole tõenäoline, et Nokia mõne telefonitüübi ohtlikuks kuulutamise taga on mõni konkurentfirma. «See näitab, et mobiiltelefonide mõju vajab uurimist, sest inimesed tahavad olla kindlad, et telefoniga rääkimine nende tervist ei ohusta,» leidis ta.

USAs 369,5 miljonit krooni maksnud uuringu teinud doktor George Calo ütles hiljuti BBC saates Panorama, et tõenäosus haigestuda ajuvähki on suurem mobiiltelefoni kasutajail. Tema hinnangul ei saa tootjate väidet, nagu poleks probleemi olemas, pidada usaldusväärseks. Samas saates väitsid Briti radioloogiainstituudi eksperdid, et mobiiltelefoni kasutamise ja ajukasvaja vaheline seos pole leidnud tõestust.

Hetkel kuum