1 juuni 1999

Rumbat hakkavad tootma austerlased

Swedish Match ja Austria Tabak AG jõudsid üleeile kokkuleppele, mille kohaselt läheb austerlaste omandusse Swedish Matchi sigarettide tootmise ja turustamisega tegelev haru. Tehingu väärtus ulatus üle 8 miljardi Eesti krooni.

Austerlastele läheb üle ka sigarette valmistav Malmö tehas ning Swedish Matchi Eesti esindus. Rootslased põhjendavad sigaretiärist loobumist sooviga keskenduda sigarite ja piibutubaka ning välgumihklite ja tikkude tootmisele. Pooled soovivad müügitehingu lõpule viia juuli alguseks.

Swedish Match Eesti ASi peadirektor Matz Thomassen kinnitas eile, et firma läheb tehingu tulemusel tõepoolest austerlastele. Kuna müügitehing pole veel toimunud, ei soovinud Thomassen Eesti esinduse tuleviku üle spekuleerida. Samuti ei osanud ta öelda, kas austerlased jätkavad Rumba ja teiste Eesti turule mõeldud sigaretimarkide tootmist.

Ettevõtte turundusdirektor Kristi Kaarenperk lisas, et Swedish Matchi markide Leek Rumba ja Priima turuosa on Eestis 30--35 protsenti. Sigarette toodetakse Malmös spetsiaalselt Eesti turu jaoks.

Austria Tabaki peasekretär Dietmar Schwartzmair lausus, et firma Eesti osakonda sulgeda ei kavatse. «Meie soovime laiendada tegevust Baltimaadesse ning Tallinnast võiks saada terve regiooni peakorter,» lausus ta. Kas Swedish Match Eesti ASi töötajate arv omanikuvahetuse tõttu väheneb, ei osanud Schwartzmair eile veel öelda.

Ta lisas, et firma n-ö Eesti suitsumarkide tootmist ei lõpeta. Nende markide turuosa on Eestis tähelepanuväärne ning loodame, et meil õnnestub neid kaubamärke veelgi arendada, sõnas Schwartzmair. Samas on tema sõnul tõenäoline, et Austria Tabak hakkab Eestis turustama ka oma sigaretimarki Memphis.

Swedish Match viis sigaretitootmise Eestist Rootsi 1996. aastal, kui riik otsustas ühtlustada kodumaiste ja imporditud tubakatoodete aktsiisid. Firma on sellest ajast saati keskendunud siin müügi- ja turundustegevusele, praegu on ettevõtte Eesti harus 54 töötajat.

Autor: Henrik Ilves

Hetkel kuum