Tõnis Oja • 8. juuni 1999 kell 22:00

Ootamatu euroralli üllatas maailma

Investorid nägid eile tunneli lõpus valgust, kui Saksamaa teatas selle aasta esimeses kvartalis 0,4protsendilisest majanduskasvust. Möödunud aasta viimases kvartalis langes Euroopa suurim majandus 0,1 protsenti. Euro kurss tegi viimase kuu suurima päevatõusu, jõudes eile pärastlõunal 1,0436 dollarini. See teeb Ühendriikide valuuta kursiks 14,9929 krooni. Eesti Panga ametlik kurss jäi siiski veel ülalepoole 15 krooni taset. Veel varahommikul, kui kauplemine käis Aasias ja Austraalias, oli Euroopa ühisraha langenud 1,0266 USDni. Seega päevane kursitõus oli 1,65%.

Lisaks Saksamaa majanduse üllatavale letargiast ülesaamisele mõjusid ühisrahale soodsalt uued positiivsed arengud Kosovo läbirääkimistel ning tugev toetusavaldus Saksamaa riigipanga tulevaselt presidendilt Ernst Weltekelt. Viimane väitis, et ühisraha stardikursiks oleks sobivam olnud euro kurss 1,08 dollari ümber. Turuosalised interpreteerisid taolist seisukohta kui Welteke soovi, et euro kurss võiks olla praegu sellel tasemel. (Euroopa keskpank kehtestas 31. detsembril 1998 euro kursiks 1,6675 USD).

Momendil on raske öelda, kas ühisraha tugevnemine on nüüd alanud. Paljud seda ei usu ning prognoosivad peatset languse jätku.

Hetkel kuum