9. juuni 1999 kell 22:00

Vilniuse ja Hermise pank tahavad ühineda

Leedu juhtivate erapankade Vilniuse ja Hermise panga juhid kirjutasid teisipäeval alla võimaliku ühinemise tingimusi ja protseduure käsitlevale lepingule. «Dokument sätestab, et pangad taotlevad ühinemist kahe võrdse institutsioonina, mille tulemusel sünniks uus pank uue nimega, mis võtaks üle mõlema institutsiooni õigused ja kohustused,» märkisid pangad ühisavalduses.

Peaaegu kõik eksperdid leiavad, et Leedu keskpank ei peaks kahe panga ühinemisele vastu seisma, kuigi see on vastuolus keskpanga hiljuti välja kuulutatud nõudega, et ühe panga kontrolli all ei tohi olla üle 40% Leedu pangandusturust.

Leedu keskpanga presidendi Reinoldijus Sarkinase sõnul tahab keskpank sellest nõudest kinni pidada, kuid märkis, et kahe panga liit pole võimatu, kui kahe panga turuosa on muutunud selleks ajaks, kui nad esitavad taotluse ühinemisloa saamiseks.

Leedu keskpanga juht ütles, et Vilniuse Pank ja Hermise pank esitavad tõenäoliselt taotluse augusti lõpus või septembris.

Maaklerifirma Balticum Management asedirektor Vygintas Bubnys ütles, et Vilniuse ja Hermise ühinemine oleks väga kasulik Leedu majandusele, finantsturu arengule ja riigi mainele.

Lähiajal on Leedu turule oodata mitut välispanka, sealhulgas Saksa Norddeutsche Landesbank Girozentralet, Saksa Vereins-und Westbanki ja Põhjamaade MeritaNordbankenit.

Vilniuse ja Hermise ühine bilansimaht on 4,302 miljardit litti ja turukapitalisatsioon 556 miljonit litti.

Autor: BNS

Hetkel kuum