Tõnis Oja • 13. juuni 1999 kell 22:00

Eurotsoon näitab kosumise märke

Euro kurss kerkis reedel dollari suhtes neljandat päeva järjest, sest Saksamaa esimese kvartali majandustulemused olid oodatust paremad ja Jugoslaavia vägesid hakati Kosovost välja tõmbama. Pärast kauplemise algust Euroopas kerkis ühisraha kurss 1,0525 dollarini, mis teeb USD kursiks 14,8661 krooni. Alates möödunud esmaspäevast, kui euro kurss langes 1,0264 dollarini, on ta tagasi võitnud 2,5 protsenti. Tähelepanuväärne on ka asjaolu, et oma pea pooleaastase ajaloo jooksul pole ühisraha varem dollari suhtes neli päeva järjest tugevnenud.

Signaalid, et eurotsooni suurima majandusega Saksamaa hakkab tasapisi halvemast üle saama, suurendab usaldust kogu regiooni vastu. Investorid paigutavad üha enam vahendeid siinsetesse väärtpaberitesse, mis omakorda suurendab nõudlust euro järele.

Reedel avaldati ka Ameerika Ühendriikide maikuu tootjahinnaindeks ja jaemüüginäitajad. Tootjahinnaindeks tõusis mais 0,2%, mis vastas analüütikute ootusele. Jaemüük kasvas aga oodatust veidi enam -- 1,0%, võrrelduna prognoositud 0,7 protsendiga. Investorid hakkasid muretsema pärast aprillikuu tarbijahinnaindeksi (0,7%) avaldamist, mis oli viimase üheksa aasta kõrgeim. Reedesed näitajad võtsid osaliselt pinge maha.

Hetkel kuum