• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mees maksuparadiisist

  Belize'i endine riigitegelane, praegune pankur ja advokaat Glenn D. Godfrey leidis esmaspäeval Tallinna külastades, et Eestil oleks head eeldused saada rahvusvaheliste finantsteenuste piirkonnaks. «Teil on hea asukoht, töökad inimesed ja vajalikud kommunikatsioonid,» põhjendab ta. Belize on sõlminud Eestiga diplomaatilised suhted, millele enda sõnul aitas kaasa ka Godfrey. Ta taotleb oma äripartnerile, ASi Divec tegevjuhile Erik Vallastele Belize'i aukonsuli tiitlit Eestis.
  Diveci infomaterjalid ei soovita Belize'i firmade kasutamist kõrget prestiizhi nõudvate tehingute jaoks. Erinevate riikide maksuametnikud nimetavad tehinguid Belize'il registreeritud firmadega maksude tasumisest kõrvalehoidmiseks.
  «Kui inimene ei soovi oma riigile makse maksta, pole see inimsusevastane kuritegu,» leiab Godfrey naerdes. Samas tunnistab ta, et seaduslikkusest võib temal offshore-teenuste pakkujana olla maksuametnikest erinev arusaam.
  «Viisakas advokaadibüroo ei võta meil vastu kohvreid tundmatu päritoluga dollaripakkidega,» lausub Godfrey tõsinedes. Tema kinnitusel loobus ta ühe kõrge vene sõjaväelase esindaja teenindamisest, kes väitis, et kindrali sularaha ja väärisesemed on pärandus ootamatult surnud multimiljonärist tädilt.
  «Belize'is ei ole avastatud ühtegi rahapesu juhtumit,» rõhutab Godfrey. Belize'is endas tegutsevad firmad on maksustatud vaid müügimaksuga, mille määr on valdkonniti erinev. Godfrey firma tasub näiteks 3% igalt esitatud arvelt.
  Küsimusele riigi suurima kaubanduspartneri USA võimalikust survest väikeriigi soodsale maksupoliitikale, vastab Godfrey, et Belize võiks offshore-firmade kasutajate tegevusse sekkuda ainult siis, kui kohtulikult tõendatakse raha seotus raskete kuritegudega. Maksudest kõrvalehiilimine teistes riikides pole kohalike võimude arvates piisav argument.
  Glenn Godfrey on olnud riigi peaprokurör ja turismiminister, praegu juhib ta riiklikku investeerimispanka. Sellest finantsasutusest käivad läbi Belize'i majandusse suunatavad välislaenud ja abiprogrammid. Godfrey abikaasa Joy oli varem riigi turismiameti juht. Aastas külastab riiki üle 200 000 turisti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.