Tiit Elner • 15. juuni 1999 kell 22:00

Mees maksuparadiisist

Belize'i endine riigitegelane, praegune pankur ja advokaat Glenn D. Godfrey leidis esmaspäeval Tallinna külastades, et Eestil oleks head eeldused saada rahvusvaheliste finantsteenuste piirkonnaks. «Teil on hea asukoht, töökad inimesed ja vajalikud kommunikatsioonid,» põhjendab ta. Belize on sõlminud Eestiga diplomaatilised suhted, millele enda sõnul aitas kaasa ka Godfrey. Ta taotleb oma äripartnerile, ASi Divec tegevjuhile Erik Vallastele Belize'i aukonsuli tiitlit Eestis.

Diveci infomaterjalid ei soovita Belize'i firmade kasutamist kõrget prestiizhi nõudvate tehingute jaoks. Erinevate riikide maksuametnikud nimetavad tehinguid Belize'il registreeritud firmadega maksude tasumisest kõrvalehoidmiseks.

«Kui inimene ei soovi oma riigile makse maksta, pole see inimsusevastane kuritegu,» leiab Godfrey naerdes. Samas tunnistab ta, et seaduslikkusest võib temal offshore-teenuste pakkujana olla maksuametnikest erinev arusaam.

«Viisakas advokaadibüroo ei võta meil vastu kohvreid tundmatu päritoluga dollaripakkidega,» lausub Godfrey tõsinedes. Tema kinnitusel loobus ta ühe kõrge vene sõjaväelase esindaja teenindamisest, kes väitis, et kindrali sularaha ja väärisesemed on pärandus ootamatult surnud multimiljonärist tädilt.

«Belize'is ei ole avastatud ühtegi rahapesu juhtumit,» rõhutab Godfrey. Belize'is endas tegutsevad firmad on maksustatud vaid müügimaksuga, mille määr on valdkonniti erinev. Godfrey firma tasub näiteks 3% igalt esitatud arvelt.

Küsimusele riigi suurima kaubanduspartneri USA võimalikust survest väikeriigi soodsale maksupoliitikale, vastab Godfrey, et Belize võiks offshore-firmade kasutajate tegevusse sekkuda ainult siis, kui kohtulikult tõendatakse raha seotus raskete kuritegudega. Maksudest kõrvalehiilimine teistes riikides pole kohalike võimude arvates piisav argument.

Glenn Godfrey on olnud riigi peaprokurör ja turismiminister, praegu juhib ta riiklikku investeerimispanka. Sellest finantsasutusest käivad läbi Belize'i majandusse suunatavad välislaenud ja abiprogrammid. Godfrey abikaasa Joy oli varem riigi turismiameti juht. Aastas külastab riiki üle 200 000 turisti.

Hetkel kuum