Väinu Rozental • 16. juuni 1999 kell 22:00

Rootsi matkapliidid Tartust

Rootsi firma tütarettevõte Primus Eesti on koostetehasena töötanud juba neli ja pool aastat, tänavusest aastast stantsib ja treib pliitide osi teine Rootsi osalusega Tartu firma Tarkon. Primus Eesti toodab gaasipliite ja -laternaid matkajatele, gaasipõleteid tööstustele ning õhkventiile, mida kasutatakse USA, Jaapani ja Saksa veoautode istmete reguleerimisseadmetes. Kaks aastat tagasi sai Primus Eesti ISO kvaliteeditunnistuse.

Primus Eesti tarnib emafirmale aastas umbes 90 miljoni krooni eest toodangut. Ettevõtte tegevdirektor Jüri Epler peab rootslaste otsust kogu tootmine Tartusse koondada logistiliselt optimaalseks, sest detaile ühest riigist teise transportida on kulukas ja aeganõudev.

Tarkoni peadirektor Toomas Noorem ütleb, et firma on osutanud Rootsi pliiditootjale tänavu 7 miljoni krooni eest teenust. See allhange suurendab Tarkoni käivet vähemalt 15 miljoni krooni võrra, lisab ta. Tarkoni eelmise aasta käive oli 65 miljonit krooni.

Noorem lausub, et Primus valis Tarkoni oma koostööpartneriks, kuna Rootsi firmal on aastatepikkused sidemed Tarkoni tuumikomaniku, peenmehaanikaettevõttega Hallberg-Sekrom Fabriks AB.

Jüri Epleri sõnul on firma matkatarvete toodangu sortiment 20 erinevat priimust ja kuus gaasilaternat. Arvuliselt kõige rohkem, üle poole miljoni aastas, valmistab tehas suhteliselt primitiivseid gaasipliite Aafrika kolkakülades elavate neegrinaiste elu kergendamiseks.

«Kui tavaliselt on meie tootmise kõrgperiood veebruarist kuni juunini, siis tänavu on suurtellimustega kaetud isegi september,» lausub Epler. Ta viitab seejuures suurenenud tellimustele USA hulgimüüjate käest.

Epleri sõnul kardavad ameeriklased, et millenniumivahetus võib mõjuda arvutisüsteemidele sedavõrd, et kaovad ära elekter ja gaas. Ameeriklased muretsevad oma koju igaks juhuks matkapriimuse, väidab Epler.

Tarkon on loonud tänu rootslaste tellimusele tänavu 60 uut töökohta. Toomas Noorem lausub, et teisel poolaastal valmistab firma Primus AB-le veel ligi 500 gaasipliidi ja -laterna detaili.

Tallinnas asuva Primus AB müügifirma Primus-Sievert Eesti OÜ juhataja Karin Kodusaar ütleb, et aastas müüb firma Primuse tooteid Balti riikides umbes 2,4 miljoni krooni eest. Eriti soositud on kaasaskantavad gaasipliidid suvel, kui kohalikud autoturistid reisivad mööda Euroopat, neid kasutavad ka mägimatkajad.

Tartus toodetud gaasipliidid olid kaasas ka Eesti esimesel Himaalaja ekspeditsioonil, kes vallutas eelmisel aastal Cho-Oyu 8201 meetri kõrguse mäetipu.

Hetkel kuum