ÄP fototoimetus • 20. juuni 1999 kell 22:00

Toiduaineskandaalid Euroopas ei vaibu

Olukord Belgias halvenes veelgi, kui valimistel katastroofiliselt kaotanud valitsus pidi tagasi astuma. See on põhjustanud võimuvaakumi ega lase riigi maine taastamise nimel otsustavalt tegutseda.

Mürgise mootoriõli loomatoidu hulka sattumise tagajärjel puhkenud dioksiiniskandaal on Belgia tööstusliidu andmetel tekitanud riigile senistel andmetel kahju 7,65 miljardi Eesti krooni suuruses summas. Tapamajad seisavad tööta ja belglased julgevad ainult välismaiseid liha- ja piimatooteid osta, ehkki valitsus on kinnitanud, et mürgist loomasööta kasutas 1500 talu ja et ülejäänud taludes toodetud toiduained on puhtad.

Kuid Belgia valitsust ei umbusalda ainult kliendid. Euroopa Komisjon on põhimõtteliselt peatanud riigi toiduaineekspordi, mis on tekitanud suurt pahameelt, sest talunikel on toodetest lahtisaamisega suuri raskusi.

Flaami talunike organisatsioon nõuab riigilt dioksiiniskandaali tõttu tekitatud pankrottide ja muude kahjude korvamist. Nende nõudmist toetab Euroopa Komisjon, mis on Belgia valitsuselt kriisi lahendamise põhiliselt enda kätte võtnud.

Euroopa Komisjonil on Briti lehmahullustõve skandaali puhkemise järel tehtud vead ja üle 170 miljardi krooni küündinud kahjusumma veel selgelt meeles, mis ongi tinginud praeguse jõulise tegutsemise. Ehkki Belgia dioksiini- ja Coca-Cola skandaal on märksa piiratumad, on neil lõppude lõpuks ikkagi rängad majanduslikud tagajärjed.

Belgias ja Prantsusmaal on Coca-Cola joomise tõttu haigestunud umbes 200 inimest. Coca-Cola kontsern, mis on pidanud müügilt kõrvaldama ajaloo suurima koguse toodangut, on asunud süüdistama gaasifirmat AGA, mis olevat tarninud tema joogi jaoks halba süsihappegaasi.

Autor: ÄP

Hetkel kuum