Tõnis Oja • 4. juuli 1999 kell 22:00

Dollari kurss tõusis 15,28 kroonini

Eesti Pank fikseeris reedel dollari ametlikuks kursiks 15,28365 krooni, mis on Ühendriikide valuuta kõrgeim kurss. Eelmise kõrgeima kursi fikseeris keskpank 7. juunil (15,19091 krooni). Dollari kiire tõus algas tegelikult neljapäeva pärastlõunal, mil euro kurss langes viimase pooleaastase ajaloo madalaimale tasemele 1,0207 dollarit. Euroopa ühisraha olulisima eelkäija, Saksa marga suhtes on dollar aga viimase 10 aasta tugevaim.

Reedel liikus euro kitsastes piirides 1,0213--1,0245 dollarit, mis teeb Ühendriikide valuuta kursiks 15,2724--15,3208 krooni. Dollari tugevnemine jätkub arvatavasti edasi, kuigi mitte nii kiire tempoga kui seni. Ühendriikide majandus on jätkuvalt tugev, Euroopa oma aga ei ela üle oma paremaid päevi. Jugoslaavia sõja lõpetamise positiivne efekt euro kursile on juba hääbunud ning turud vaatavad fundamentaalnäitajaid. Kõrgeim kurss, mille võiks Ühendriikide valuuta saavutada, on euroga võrdne, edasise tugevnemise hoiab arvatavasti ära Euroopa keskpank.

Venemaa rubla nõrgenes reedel Moskvas, sest majandusleht Kommersant teatas keskpanga lubadusest liberaliseerida valuutaga kauplemise reegleid. Liberaliseerimislubadust sisaldas valitsuse-keskpanga ja rahvusvahelise valuutafondi ühine memorandum.

Hetkel kuum