ÄP fototoimetus • 4. juuli 1999 kell 22:00

Euroopa tippbörs

Põhjala ainsa eurobörsi juht Juhani Erma on rahul, et loobus koostööst Skandinaavia börsidega ning otsis partnereid pigem Euroopast ja Frankfurdist.

«Tegime õige valiku. Leidsime, et meil tuleb ära kasutada, et oleme Põhjalas ainus eurobörs. Mingit ühtset Põhjala turgu pole olemas. Seda arvatakse ainult sellepärast, et välismaalased on harjunud meid nägema ühtse piirkonnana. Kui aga vaadata riigipiire ületavate tehingute mahtu, siis see on väike,» ütles Erma.

Kauplemine Helsingi börsil on mullusega võrreldes tunduvalt elavamaks muutunud.

«Börsi käive on palju suurem kui varasematel aastatel. Tänavu on päevakäive olnud keskmiselt 350 miljonit eurot, mullu oli see vaid 300 miljonit Soome marka,» ütles Erma.

Helsingi börsi suurim tõusja on Nokia, kuid ka Sonera börsiletulek läinud aasta sügisel läks edukalt. Nokia osa Helsingi börs indeksis on üle poole ning aasta esimese kuue kuuga on aktsia läbi teinud 53% tõusu. Reedene Nokia hinnatõus viis Helsingi börsi indeksi esimest korda üle 8000 punkti piiri.

40% kauplemisest Nokia aktsiatega toimub Helsingi börsil, teine 40% New Yorgi ja 20% Stockholmi börsil.

Teisel kohal Euroopa börside pingereas on Oslo börs, mis ei tee koostööd ühegi teise börsiga ning on esimesel poolaastal tõusnud 23,7%.

Stockholmi börsi on kergitanud peamised firmade liitumisteated. Aasta algusest on börs tõusnud 17,3 protsenti. Astra-Zeneca ning Volvo-Fordi ühinemine hoidsid ära halvima pärast Brasiilia kriisi puhkemist. Positiivsed majandusprognoosid ning intressimäärade langus on viinud selleni, et tööstussektori indeks on kokkuvõttes tõusnud 35%. Ericssoni aktsia on tõusnud 42 protsenti, Volvo ja Scania on kevadel hoogustunud ühinemiskuulduste tõttu tõusnud vastavalt 35 ja 57 protsenti.

Kaotajaks on pangandus- ja kindlustussektor. Aasta algusest on indeks langenud 2,7%. Kõige enam, 17%, on langenud Föreningssparbankeni aktsia.

Kopenhaageni börsi koormab nii madal likviidsus kui firmade lahkumine. Börs on saanud Euroopa ühe halvima börsi kuulsuse, kus erinevus aktsiate ostu- ja müügihinna vahel on kõige suurem. Ka euro käibeletulek on tinginud investorite lahkumise suurema likviidsusega turgudele. Aidanud pole ka tihe koostöö Stockholmi börsiga ning kauplemine ühises Sax2000 süsteemis. Pärast nädal aega kestnud kauplemist on päevakäive vähenenud 15%.

Autor: ÄP

Hetkel kuum