11. juuli 1999 kell 22:00

Kas võib öelda, et väärtpaberiinspektsioon on tööle hakanud?

Ma ei tea konkreetse juhtumi üksikasju, kuid kuna asi on hakanud jõudma juba uurimisfaasi, siis võib öelda küll, et väärtpaberiinspektsioon on hakanud tööle.

Ma arvan, et ka teisi kahtlusi, mis on väärtpaberibörsil olnud, et tegeldakse insaiderlusega, hakatakse pärast esimest pretsedenti suurema hooga uurima.

Kahtlusi siseinfo kasutamises on olnud mitmete aktsiatehingute puhul, nimetagem või Ühispanka, Hansapanka, Normat, ja neid on veel rohkem -- eks neid aktsiate hüppeid on pea alati olnud, kui avaldatakse uudiseid mingi börsiettevõtte kohta. Küsimus on muidugi selles, kui palju informatsiooni on üldteada ning kui paljud selle põhjal oma otsuseid teevad. Seetõttu on väga riskantne kellelegi märki külge panna, sest raske on tõestada, et tegemist on siseinfo kasutamisega.

On väga oluline, et ühe kahtluse uurimine viidaks lõpuni ja suudetaks tõestada, et tegemist oli insaiderlusega -- see tervendaks kogu olukorda. Sellist pretsedenti oleks vaja.

Ma ei ole kõnealuse juhtumiga täpselt kursis. 4000 aktsiat, mis Herman olevat ostnud, on minu meelest ikka väga väike kogus. Selles mõttes, et on tehtud palju suuremaid aktsiatehinguid, mille puhul on kahtlustatud insaiderlust, mis on tehtud offshore-firmade kaudu, kuid mida pole suudetud tõestada.

Näib, et väärtpaberiinspektsioon oli võimeline kinni hakkama ühest konkreetsest seigast -- ühe inimese nime taga on konkreetne arv aktsiaid, sest nii on kõige lihtsam. Sellest juhtumist võib muidugi pretsedent tulla, aga tegelikult peaks uurima just suurtes kogustes aktsiate otsu-müügitehinguid. Selle 4000 aktsia puhul on tegelikult risk palju suurem kui sellest saadav kasum. Seda enam, et Herman ei ole neid aktsiaid maha müünud ega kasumit välja võtnud. Insaiderlust tehakse just selle eesmärgiga, et saada väga kiiresti suurt kasu. Ja tundub, et väärtpaberiturul tehakse pidevalt insaidtehinguid, nagu Normagi puhul, mis väärinuks uurimist, aga mitte midagi ei suudeta tõestada. Sellega, et väärtpaberiinspektsioon on tööle hakanud, ei taha ma nõus olla -- ta ei ole siiamaani suutnud tõestada ühtki suuremat insaidtehingut.

Hetkel kuum