ÄP fototoimetus • 11. juuli 1999 kell 22:00

Rakvere ähvardab loobuda Rigas Miesnieksist

Rakvere Lihakombinaadi finantsdirektori Teet Soormi allkirjaga avalduses ähvardab Rakvere Lihakombinaadi Grupp sulgeda talle kuuluva Rigas Miesnieksi tehase, kui Läti seim ei kaota tollipiiranguid Eestist sisseveetavale lihale.

Puhkusel viibiv Rakvere Lihakombinaadi Grupi juhatuse esimees Peeter Maspanov ütles reedel, et Rigas Miesnieksist loobumine pole veel Rakvere Lihakombinaadi augustis koguneva nõukogu koosoleku päevakorras. «Investeeringu säilitamine Lätis sõltub sellest, kui kaua suudab ettevõte taluda kahjumit,» lisas Maspanov.

Rakvere Lihakombinaat ähvardab sulgeda ka Eesti suurima seakasvatuse Ekseko, kui sealset liha pole võimalik Lätisse müüa. Kuigi suur osa Ekseko toodangust jääb Eestisse, ütles Maspanov, et seakasvatusel on mõtet tegutseda vaid täisvõimsusel, muidu ei tasu see ennast ära. Rakvere Lihakombinaat on investeerinud Eksekosse 65 mln krooni, seal töötab 210 inimest.

Maspanov tunnistas, et Rigas Miesnieksi kinnipanemise otsust ei saa kiirustades teha, sest tootmise lõpetamine nõuab kulutusi.

Riia kombinaadi ligi saja inimese koondamistasude suurus on 1,1 mln krooni, Ekseko töötajatele makstava kompensatsiooni suurus on viis korda suurem.

Rakvere Lihakombinaadi investeeringud Rigas Miesnieksi ulatuvad 162 miljoni kroonini.

Autor: ÄP

Hetkel kuum