• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Volinikuportfellid jagatud

  Prodi kaasmaalane Mario Monti, kes eelmises komisjonis tegeles maksuküsimustega, hakkab kureerima konkurentsipoliitikat. Kõik Euroopa Liidus tegutsevate firmade ühinemistaotlused käivad edaspidi üle tema töölaua. Varem oli see raske ning suure poliitilise kaaluga portfell reserveeritud väiksematele liikmesriikidele, kuid uues komisjonis on Prodi teinud muidki muutusi.
  Hästi võeti vastu hispaanlane Pedro Solbes rahandusvoliniku kohal, kelle ülesandeks on jälgida stabiilsuspaketist kinnipidamist ning hoolitseda ühisvaluuta käekäigu eest. Solbes oli see mees, kes pärast Euroopa vahetuskursi mehhanismi kriisi 1992--1993. aastal ühisraha projekti Hispaania eesistumise ajal rööbastele tagasi aitas.
  Palju poleemikat tekitas prantslase Pascal Lamy nimetamine kaubandusvolinikuks vahetult enne maailma kaubandusorganisatsiooni WTO järgmist kõnelustevooru. Prantsusmaa on pigem tuntud oma protektsionismilembuse kui vabakaubandust soosiva suhtumisega. Teisalt ei suudaks aga ühegi teise riigi esindaja turge liberaliseerivale kokkuleppele prantslaste toetust saada.
  Sama loogika võib laieneda ka Günther Verheugeni nimetamisele bloki laienemisega tegelevaks volinikuks. Kes muu kui kaasmaalane suudaks odava tööjõu sissevoolu kartvatele sakslastele uute liikmesriikide vastuvõtmist suupäraselt serveerida.
  Prodi komisjonis on välispoliitika jaotatud nelja voliniku vahel. Verheugeni ja Lamy kõrval juhib toetusi ja regionaalabi, sealhulgas Balkani ülesehitamist, taanlane Poul Nielsen. Kolme voliniku tööd kureerib Hongkongi ekskuberner Chris Patten, kellele kuulub uue valitsuse välisministri portfell.
  Patteni näiliselt mõjukat positsiooni õõnestab asjaolu, et Amsterdami lepingu alusel hakkab Euroopa Liidu ühist välis- ja julgeolekupoliitikat juhtima ministrite nõukogu vastnimetatud juht Javier Solana. Samuti on Romano Prodi teatanud, et kavatseb ka ise välisküsimustes aktiivselt kaasa rääkida.
  Teine Briti volinik, varem transpordiküsimustega tegelenud Neil Kinnock, hakkab uues komisjonis vastutama bloki sisereformide eest, mis eeldab väga peeneid, ent jõulisi juhiomadusi. Komisjoni asepresidendiks nimetamine on mõnedel hinnangutel «väike lohutus», sest need lahingud, mis ees ootavad, võivad murda kelle tahes.
  Põhjala riikidest sai kõige kaalukama volinikukoha soomlane Erkki Liikanen, kes võtab üle terava kriitika alla sattunud Martin Bangemanni portfelli ehk tööstuse ja IT voliniku koha. Liikanenil enesel võib infotehnoloogia ala juhtides tekkida huvide konflikt Nokiaga.
  Eelmisest komisjonist säilitas oma volinikukoha veel austerlane Franz Fischler, kes sai põllumajandusküsimustele lisaks enda kätte ka kalanduse. Nii on Austria ainus riik, kes ei esinda isiklikke huve, muiati Brüsselis.
  Europarlamendil, mis hääletab uue komisjoni koosseisu 15. septembril, on Prodi komisjonile ette heita kahte asja -- selles on vähe naisi (5) ja liigvähe parlamendis enamuses olevate paremtsentristlike parteide esindajaid.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Enefit Greeni aktsionärid kinnitasid dividendi
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Eesti saab leevendada inflatsiooni mõju, hinnatõusu ennast pidurdada on raske
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.