Indrek Kald • 15. juuli 1999 kell 22:00

Uus Nokia mobiil saadab piltsõnumeid

ooteaeg: 55--260 h

kõneaeg: 2,30--4,30 h

standard: GSM 900/1800

keel: eesti, vene, inglise jt

kaal: 151 grammi

hind: 4190 krooni

Nokia uue mobiiliga saab saata piltsõnumeid. Eesti Mobiiltelefoni sõnumikeskuse tarkvarast tingitud probleemi tõttu see teenus EMT võrgus veel ei toimi.

Nokia 3210 sõnumimälus on kolm pilti, millega saab teatavate möönduste korral kõikidel elujuhtudel hakkama: südameke, tantsu vihtuvad inimesed ja küünaldega tort. Tehniliselt on võimalik teisigi pilte telefoni salvestada. Pildi alla saab kirjutada oma sõnumi ja need koos teele saata. Vastuvõtjal peab olema piltsõnumite vastuvõttu toetav telefon.

EMT võrgus piltsõnumi saatmise teenus veel ei toimi. Viga ei ole siiski uue telefoni tarkvaras. EMT kasutab sõnumikeskuses Ericssoni tarkvara ja see ei toeta veel uut teenust. Radiolinjas on Nokia tarkvara ja seetõttu saab nende võrgus piltsõnumeid juba saata. Lähipäevil peaks ka EMT kaudu piltsõnumite saatmine võimalikuks saama. Kolmas Eesti operaator Q GSM seda teenust veel ei toeta.

Peale selle on Nokia 3210-l veel teisigi uuendusi. Võimalik on vahetada nii telefoni esi- kui tagapaneeli. Mõlemat on saadaval mitmetes värvides. Varasemate Nokiatega võrreldes on oluliselt paranenud ekraani graafika, menüü sümbolid on liikuvad. Nokia 3210ga saab mängida kolme mängu, neist uus mäng sarnaneb tuntud taskumänguga «15».

Telefon sisaldab sõnaraamatut

Uudne on ka sõnaraamat. Lühisõnumi kirjutamisel pakub telefon oma mälust ise mõne klahvivajutuse järel võimalikku sõna. Sõnu saab telefoni omanik ka ise mällu salvestada. Eestikeelset sõnaraamatut veel ei ole.

Igale mälus olevale telefoninumbrile saab seada oma helina, valides 40 tooni hulgast (sh ise komponeeritavad). Nagu luksusmudelil Nokia 8810-l on uuel telefonil sisseehitatud antenn. 8810ga sarnaneb 3210 ka oma väikeste mõõtmete poolest.

Nokia näib liikuvat siseantenniga telefonide suunas.

Tundeid saab väljendada vastava piltsõnumiga.

Hetkel kuum