Tiit Elner • 1 august 1999

Maksuvabalt kaks korda vähem autosõitu

Kinnisvarabüroo Uus Maa maakler Siim Mesila ütles, et maksuvaba hüvitise määr on nii väike, et nende firmas seda ei kasutatagi. Enda sõnul sõidab Mesila tööpäeva jooksul isikliku autoga maha keskmiselt sada kilomeetrit. «Kuna tegelen ka maade müügiga Tallinnast väljas, siis tihti ka rohkem,» ütles maakler. Maksuvaba hüvitise määra eest ostetud kütusega saaks läbida paarkümmend kilomeetrit päevas.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja kohusetäitja Lemmi Oro tunnistas, et viissada krooni ei kata mingil juhul eraauto ametisõitudeks kasutamise tegelikke kulusid. Ta ütles, et on teadlik laialt kasutatavaist võimalustest, kuidas auto kasutamise kuludelt vähem makse maksa ning seega ei tohiks hüvituse määra suurendamine riigieelarvesse erilist auku lüüa.

Kuldkuu Investeeringute ASi kinnisvaramaakler Margus Toiger ütles, et viiesajakroonine hüvituse määr on selgelt ebapiisav. Tema on seetõttu oma eraauto tööandjale välja rentinud, et vältida auto tööasjus kasutamise kulude maksustamist tulu- ja sotsiaalmaksuga.

Paljudel ametikohtadel, nagu näiteks maaklerid ja müügimehed, eeldatakse juba tööpakkumise kuulutustes isikliku auto töösõitudeks kasutamise võimalust.

Lemmi Oro sõnul ei saa küsimust isikliku auto kasutamise hüvitamisest lahendada ilma ametiautode erasõitudeks kasutamise küsimuseta. Seniseid sellesuunalisi katseid, eelkõige möödunud aastal üritatud ametiautode sõidupäevikute sisseseadmist, on tabanud ettevõtjate äge kriitika. Rahandusministeeriumi uued juhid on olnud hõivatud päevaküsimustega, nagu lisaeelarve ja järgmise aasta eelarveprojekt, ega ole leidnud aega autokasutamise hüvitamise jaoks, ütles Oro.

Hetkel kuum