Peep Sooman • 1. august 1999 kell 22:00

Mendelsoni skeem õnnestus

Eelmise nädala lõpus kaitsesid võlgadesse jäetud Mendelson & Ko õigusjärglase, pankrotistunud Mendelsoni Konsultatsioonide ASi võlausaldajad nõudeid 6,6 miljoni krooni ulatuses. Samas on ettevõttel varasid vaid umbes miljoni krooni väärtuses.

Enne pankroti väljakuulutamist veebruaris lõi firma omanik ja tegevjuht Toomas Mendelson ettevõtte kõrvale kolm uut kinnisvarafirmat, millel pole võlgadega mingit pistmist. Kolm loodud firmat, Mendelsoni Äripindade OÜ, Mendelsoni Halduse OÜ ja Mendelsoni Elamispindade OÜ pakuvad kinnisvarateenuseid Mendelson & Co kaubamärgi all edasi. Toomas Mendelsoni skeem võimaldab aga ajada kinnisvaraäri edasi puhaste paberitega, sest tegutsema jäävatel ettevõtetel võlakohustusi ei lasu.

Mendelsoni Äripindade OÜ endine juht Aivar Kaitsa ütles, et tõenäoliselt Mendelsonil esialgu pettuseplaani polnud, kuid pärast maksuametiga läbirääkimiste luhtumist see tekkis. «Teadaolevaid võlgasid oli umbes 1,5 miljoni ulatuses, aga ma ise arvutasin, et kokku peaks võlad ulatuma 5--8 miljoni kroonini,» rääkis Kaitsa, kuuldes kaitstud võlanõuete suurust. Saades teada, et kokku esitas nõudeid Mendelsoni Konsultatsioonide vastu 27 äriühingut, tõdes Kaitsa, et Mendelson on petnud tõepoolest paljusid ettevõtjaid.

Mendelsoni Konsultatsioonide ASi pankrotihaldur Peep Lillemäe tunnistas, et juriidiliselt on Mendelsoni firma pankrotiprotsess keeruline, mistõttu on raske väita, et tingimata oleks tegu tahtliku pettusega. «Hetkel audiitor töötab ning hindab, kas tegu on kuritahtlikkusega,» ütles ta. Samas ei soovinud Lillemäe kinnitada, et pettust polnud.

Maksuameti pressiesindaja Koit Luusi sõnul ei sobi maksuametil kommenteerida, kas tegemist oli kuritahtliku pankrotiga või mitte.

Toomas Mendelson ei soovinud reedel oma tegevust kommenteerida, põhjendades seda ajanappusega. «Lükkame selle jutuajamise edasi,» sõnas ta vaid.

Mitme hinnangu järgi pani Mendelson & Ko raskesse seisu luhtunud äriprojekt Viru tänaval. Suurimad Mendelsoni Konsultatsioonide ASi võlausaldajad on maksuamet 2,7 mln kroonise nõudega, Ühispank 800 000 krooniga ja Hansapank 300 000 krooniga, lisaks võlg ühele Põhja-Ameerikas elavale väliseestlasest vanaprouale üle poole miljoni krooni.

Hetkel kuum