Kristi Malmberg • 3. august 1999 kell 22:00

Maksusoodustus lükkub tulevikku

Ettevõtjad olid lubatud tulumaksu kaotamisega juba arvestanud. «Praegune majandusolukord mõjub rusuvalt ja lootsin hingetõmbeajale,» lausus ASi Tondi Elektroonika juhataja Uno Abru. Ta avaldas lootust, et aasta pärast soodustus siiski kehtestatakse, pealegi pole praegu ettevõtetel niikuinii erilisi tulusid, millelt maksu maksta. «Samas on see minu kui valija petmine,» väitis ta. «Tean täpselt, keda valisin ja need inimesed räägivad nüüd teist juttu.»

Reformierakonna fraktsiooni esimees ja üks uue tulumaksuseaduse väljatöötajaid Jürgen Ligi nentis, et ilmselt pole riigil võimalik kehtestada maksusoodustust, sest eelarve olukord on äärmiselt kehv ja esmatähtsad on igasugused sotsiaalsed kulutused.

«Meie valijad hindavad kindlasti ka selliseid otsuseid, mis on tehtud vastavalt riigi võimalustele,» arvas Ligi. «Küsimus on ju ikkagi ainult tähtajas.»

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Kalle Jürgensoni sõnul on järgmise aasta eelarve niivõrd pingeline, et ettevõtte tulumaksusoodustus käib riigile praegu üle jõu. «Aga see ei tähenda, et küsimus oleks päevakorrast maas,» lisas Jürgenson. «Ettepanek on hea ja lükkub lihtsalt aasta võrra edasi.»

Jürgensoni väitel oleks tulumaksuseaduse eelnõu menetlemine riigikogus liiga kiireks muutunud, sest soovitav on kõik riigieelarvet mõjutavad seadused vastu võtta enne eelarveprojekti jõudmist parlamendisaali.

«Kiirustamine ja jõumeetodid oleksid seaduses ainult vigu tekitanud ja nüüd on ka ettevõtjatel rohkem aega oma tegevust ja eelarvet planeerida,» rääkis Jürgenson. Tema hinnangul peaks sügisel riigikogu saali jõudev tulumaksuseadus vastu võetama kevadel, sest kindlasti tekitab see tuliseid vaidlusi.

Pricewaterhouse Coopersi analüütik Hardo Pajula ütles, et tema tunneb tulumaksusoodustuse edasilükkamisest pigem kergendust. «Ma pole seda kunagi mingiks imerohuks pidanud,» lausus ta.

Pajula hinnangul startis Eesti 1992. aastal päris korraliku maksusüsteemiga ja igasugune soodustuste lisamine muudab seda keerulisemaks. «Maksusüsteem peab olema võimalikult läbipaistev, parandada tuleb maksukogumist,» väitis ta.

Reformierakonna esimehe Siim Kallase juhitav rahandusministeerium põhjendas tulumaksusoodustuse edasilükkumist sellega, et valitsuse töö alustamise ajaks olid majandusprognoosid juba oluliselt teistsugused kui koalitsioonileppe koostamise ajal. Ministeeriumi nõuniku Daniel Vaariku sõnul tekitab tulumaksuseaduse kiire vastuvõtmine veel sel sügisel segadust ka ettevõtjate seas.

Hetkel kuum