Kristi Malmberg • 5. august 1999 kell 22:00

Kihnu mereröövel sai mobiilimasti

Mereröövli vaimu uitamispaigale kolmapäeval Saaremaalt kohale kihutanud regionaalminister Toivo Asmer kiidab EMTd, et see osa regionaalsest vastutusest enda kanda on võtnud. «Annab see ju noortele kihnlastele kindlustunde, kui kodust eemal olles saab emaga rääkida nagu kõrvaltoast,» lausub minister.

Saareelanike enda kinnitusel tuleb kaks kolmandiku noortest lõpuks saarele tagasi, lapsi jätkub ja mingit väljasuremisohtu Kihnul niipea küll pole.

Kihnu mastiga samaaegselt sai mobiililevi ka Ruhnu ning sellega on EMT katnud 97% Eesti territooriumist. «Kõlab ehk ülepakutult, aga me tõepoolest tahaksime anda oma panuse regionaalsesse arengusse,» ütleb EMT juhatuse esimees Peep Aaviksoo. «Mõnes muus paigas teeniks investeering end palju kiiremini tagasi.» Mobiilimastide paigaldamine läks EMT-le maksma 2,5 miljonit krooni. Kihnu ja Ruhnu mastidega katab EMT saarte ümbruse 35 kilomeetri raadiuses.

Kihnus on alalisi elanikke üle 500, kuid eelkõige on mast mõeldud turistidele, meresõitjatele ja piirivalvele. Aaviksoo küll soovitab ka kõigil kohalikel mobiilid osta, kuid männivilus pikutavad mehed ja Kihnu seelikutes naised vaid muhelevad selle jutu peale.

Saare ainus alaline mobiiliomanik on Kihnu vallavanem Juhan Vapper, kes nimetab mobiilimasti oma helesinise unistuse täitumiseks. «Juba 1994. aastal mõtlesin sellele, aga ei uskunud, et see teoks saab,» tunnistab Vapper ja rõõmustab, et kõik laevasõitjad saavad nüüd kodustega sidet pidada. Kihnus valmiv sadam peaks suviti turistide hulka veelgi suurendama.

Teistel mobiilside pakkujatel on Kihnul veel tükk tööd teha, sest regionaalminister ei saa oma Radiolinja võrku ühendatud telefoniga kuidagi ühendust. EMT pressiesindaja Jüri Kriisemann lahendab olukorra kiiresti oma tööandja kasuks ja Asmer saab kõigile kohalolijatele edastada peaminister Mart Laari palavad tervitused.

Mobiilimasti avamise lõpetab ühine kohaliku rummi joomine, mis punastes seelikutes naistel põsed õhetama ja laulu veel paremini kõlama paneb.

Tallinnast kohale tulnud külalised viiakse veoautokastis kalasuppi ja suitsuangerjat sööma ning naiste laulukoorile lisanduvad kitarridega Kihnu kampsunites noormehed.

Külalisi oskavad kihnlased igal ajal vastu võtta, olgu saarel mobiililevi või mitte.

Hetkel kuum