• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Börs ootab liitu

  «Liitumine mõne börside ühendusega on Eestile pikas perspektiivis ainus viis vältida kõrvalejäämist Euroopa kapitaliturust,» ütles Tallinna börsi juhatuse esimees Gert Tiivas eile.
  Balti börside juhid arutasid võimalikku liitumist NOREXi alliansiga möödunud reedel Stockholmi ja Kopenhaageni börside esindajatega. NOREXiga liitunud Stockholmi ja Kopenhaageni börs töötavad ühises süsteemis alates juunist. Lähinädalatel otsustab ühinemise Oslo börs.
  Tallinna börsi nõukogu esimees Peeter Saks ütles, et tema arvates on NOREXiga liitumine parim võimalus. «Ega väikeste omavaheline ühinemine eriliselt midagi ei anna,» nentis ta, kommenteerides alternatiivset Balti börsi loomise ideed.
  Investeerimispanga Lõhmus-Haavel-Viisemann osanik Tõnis Haavel eelistab Balti börsi loomist. «Sellisel juhul oleks üks kindel koht, kus kaubelda Balti ettevõtetega. NOREXis ollakse suure süsteemi väike osa,» ütles ta.
  Ka Hansapanga maakler Lauri Lind arvas, et suures süsteemis jääksid väikesed Eesti firmad tagaplaanile, mistõttu olulist elavnemist kauplemisel pole oodata. «Hansa- ja Ühispanga aktsiad on ka praegu Helsingis kaubeldavad, aga käibed on ikkagi väikesed,» tõi ta näite.
  Skandinaavia kauplemissüsteemis paraneb välisinvestorite ligipääs turule. «Praegu piirdub investorite baas Eesti ja mõnede Soome ning Rootsi maaklerfirmadega,» rääkis Gert Tiivas. «NOREXis kaupleb üle 90% maailma suurimatest maaklerfirmadest.»
  Tallinna börsil noteeritava Merko Ehituse juhatuse liige Ülo Metsaots ütles, et Euroopa süsteemis hakkab börs paremini näitama ettevõtete tegelikku väärtust. «Aktsiaid ei mõjuta enam nii palju subjektiivsed tegurid ja ka riigi makromajanduslik olukord ei võimendu hindades.»
  Kohalikele investoritele tähendab Eesti aktsiate käibe kasv paremat võimalust oma investeeringult tulu teenida. Samuti tõuseb väärtpaberivahendajate kvaliteet, sest kohalike maakleritega hakkavad konkureerima välisfirmad. NOREXiga ühinemisel saavad Eesti investorid ka lihtsamalt investeerida välisfirmadesse, sest otsene ligipääs kahandab vahendus- ja komisjonitasudele tehtavaid kulutusi.
  «Loomulikult parandab see Eesti investori olukorda, kui tal on valikuvõimalust rohkem,» lausus Merko Grupi kaudu mitmes Eesti börsifirmas osalusi omav Metsaots, kes enne börsikrahhi ka ise aktiivselt aktsiaturul mängis. «Kindlasti on see samm selles suunas, et eestlased hakkaksid jälle rohkem vaba raha börsile investeerima.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jah, nüüd tuleb seljad kokku panna!
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Tallinna börs alustas uut nädalat kukkumisega
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Viimse hetkeni ellujäämist lootnud ettevõte heitis hinge
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.