10 august 1999

Meeldejäävate detailidega büroo

Tellija soovi soliidse, kuid siiski meeldejääva büroo saamiseks lahendas sisekujundaja mõnede omanäoliste detailidega.

Norra suure konsultatsioonifirma Det Norske Veritase Tallinna harukontor Liivalaia tänaval asub Indrek Näki projekteeritud majas, mille põhiplaan on kolmnurkne. Aknad avanevad fassaadile, erandiks ainult köögiaken. Hoone kolmanda külje moodustab tulemüür.

Indrek Näkk hindab tellija julgust kasutada omanäolisi lahendusi, mis muudavad büroo meeldejäävaks. Vaheseintena kasutatud vineeri täiendab klaas, mille läbipaistvust on vähendatud mattklaasitriipudega. Selline seinalahendus laseb päevavalgusel läbi akendega fassaadi tagaseinani välja jõuda ning annab ruumisviibijale võimaluse näha teisi, kuid ei võimalda nendega silmsidet. Avatus ja privaatsus käsikäes.

Erinevates hallrohekates toonides asjalik-soliidsest töökeskkonnast, kus üldise värvigammaga harmoneeruvad isegi hiirematid, võimaldab väljuda tibukollaste seintega köök. Köögi muudab veel säravkollasemaks keskpäeval sissepaistev päike.

Tulemus on väga hea nii kujunduse kui ehituskvaliteedi seisukohast.

Kõige probleemsemaks osutus kergete vineervaheseinte paigaldus. Saadetis tuli kaks korda kehva kvaliteedi tõttu tagasi saata. Selles osas aitas meid ehitusjärelevalve leping Ehituskorralduse OÜga, mis fikseeris tähtajad ja viivised.

Sageli seda nii väikese objekti puhul ei sõlmita ja siis läheb lõpus kiirustamiseks ning kannatab kvaliteet.

Eriti tähelepanuväärne oli viiviste sissetoomine lepingutesse -- väiksed allhanketegijad pikendasid tähtaegu, nagu oleksid viivitused planeeritud.

Soov oli saada lihtne, kuid omanäoline ja meeldejääv büroo.

Sisekujunduse muutis keerukamaks maja kuju. Hea, et tellijal oli julgust tumehall värv tulemüüri seinal säilitada. Sageli soovitakse nii tumedast seinavärvist vabaneda. Säilitatud sai ka ripplagi, kuid parema tulemuse oleks andnud selle väljavahetamine.

Vineervaheseintega on loodud büroos soe ja hubane meeleolu. Aktsent on antud ühe punasest klaasplokist vaheseinaga. See annab kogu büroole rõõmsa näo.

Põrandakattena kasutasin Arteleumi vastvalminud kollektsiooni, mis on liidetud ilma keevisliistuta. Põrand oli esimene, mis paigaldati ja moodustab kogu kontori ulatuses ühtse graafika. Vaheseinad on alles hiljem sellele graafikale peale asetatud.

Autor: Anu Tarvis

Hetkel kuum