15. august 1999 kell 22:00

Kas Tallinna Sadam satub Ühispanga mõjuvõimu alla?

Mis transiiti puudutab, siis sellega otseselt Tallinna Sadam ei tegele. Tegelevad operaatorid ja see on nende vaba suva, kus nad oma raha hoiavad ja arvlevad. Tallinna Sadam ei saa seda mõjutada.

Mis sadamat puudutab, siis eks aeg näitab. Ei julge öelda, mis saab. Riskide juhtimise mõttes peab vähemalt kahe panga klient olema. Tallinna Sadam oli ka enne teatud mõttes Ühispanga klient, kuid ainult deposiidiga. Kui mina lahkusin majast, oli üks deposiit Ühispangas, üks Hansapangas ja kogu igapäevane arvlemine käis Hansapanga kaudu. Tõenäoliselt on see ka praegu nii.

Aga ma ei võtaks endale julgust arvata, et Ühispank vallutab Tallinna Sadama -- ma pigem oleks hoopis teisel seisukohal. Vallutas küll keegi, aga mitte Ühispank.

Kindlasti ei hakka Koit Uus üksinda otsuseid tegema. Kui tekib mingeid kahtlusi, et käsi hakkab kätt pesema sadama ja Ühispanga vahel, siis nõukogus on kindlasti teisi, kes seda takistavad. (Äripäev 13.08.)

Nii karmilt ma ei väidaks. Aga selge on see, et kui astuda ajaloos mitte rohkem kui kaks aastat tagasi, siis pärast merelaevanduse erastamist liikusid küllaltki paljud kontod Hansapangast Ühispanka, mis väga silmnähtavalt kõigutas jõudude vahekorda tollasel Eesti pangandusmaastikul.

Nii et ma arvan, et vaatame korraks kaks aastat tagasi ja mõtleme siis edasi ning vastus ongi vist sealsamas.

Enamik Eesti ettevõtteid teeb oma rahapaigutusotsuseid selle järgi, kuidas neile kasulikum on. Deposiitide puhul pannakse sinna, kust saab suuremat intressi ja enamik suurettevõtteid ikkagi käibib mõlemas pangas, kuna nende kliendid või partnerid on seotud enamasti nii ühe kui teise pangaga.

Selles suhtes mina siin sellist asja ei näe. Seda enam, et Eesti Energia juhatuse esimees on Hanspanga nõukogu liige jne. Selliseid seoseid võiks tõmmata väga palju ja kuna Eestis on ainult kaks suurt panka siis on 50% tõenäosus, et inimene, kes ühte või teise nõukogusse valitakse, on ühe pangaga seotud.

Meelevaldseid paralleele tõmmata ei ole mõtet. Küll aga loomulikult käib turuvõitlus ja loomulikult on Hansapank huvitatud, et kõik Eesti paremad ettevõtted oleksid nende kliendid ja meie oleme huvitatud, et kõik Eesti paremad ettevõtted oleksid meie kliendid. See on päevselge.

Hetkel kuum