Andres Reimer • 16. august 1999 kell 22:00

Konkurent kahtlustab suurt mängu

Investeerimisfirma Hansa Investments juhatuse liige Jason Grenssfell-Gardner ütles eile, et pole välistatud oht lähtuda erastamisotsuste kujundamisel tulemusest, mis rahuldab vaid ühte huvigruppi. «Hansa Investmentsil on nüüd erastamist raskem mõjutada kui Baltic Rail Service'il,» kommenteeris Grenssfell-Gardner.

Võimalikku huvide konflikti erastamisnõustaja valimise tingimusi ettevalmistavas töögrupis möönsid ka erastamisagentuuri nõukogu liikmed Tiit Tammsaar ja Ants Leemets. Tammsaare sõnul jäi ta Aadu Luukase ja Riivo Sinijärve kaasamisel töögruppi erapooletuks, pidades töögrupi tulevasi seisukohti raudtee lõpliku erastamise seisukohalt vähemääravaks.

«Küsimus huvide konfliktist tõusis erastamisagentuuri nõukogus esile, kuid majandusminister Mihkel Pärnoja ning teede- ja sideminister Toivo Jürgenson selgitasid, et parem kui lobitööd tehakse ametlikus töögrupis avalikult, selle asemel, et teha seda nurga tagant,» lausus Tammsaar.

ASi Baltic Rail Service erastamispakkumusele toetust avaldanud Eesti Raudtee ühe suurema kliendi, ASi Pakterminal nõukogu esimees Aadu Luukas väitis, et jutt huvide konfliktist on vaid pisike intriig, sest töögrupp ei otsusta erastamise tulemuse, vaid üksnes nõustaja valimise tingimuste üle. «Minu roll erastamistulemuste kujundamisel on minimaalne, kui mitte öelda olematu,» ütles Luukas. «Sellegipoolest pean oluliseks, et erastamisagentuuri nõukogu otsustas ettevõtlusorganisatsioonide ja klientide seisukohad ära kuulata.»

Väikeettevõtjate assotsiatsiooni president Riivo Sinijärv lükkas samuti kahtlused huvide konfliktis tagasi.

«Eesti Raudtee erastamisel välistab huvide konflikti protsessi avatus, sest otsuseid pole võimalik varjata,» väitis Sinijärv. «Minu huvides on pealegi see, et tulevikus oleks ka kõikidel väikestel tegijatel raudteele suurettevõtetega võrdne ligipääs.»

Vt. ka tabel

Hetkel kuum