• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Välireklaami maht kasvab kõige enam

  Tänavu esimesel poolaastal on meediareklaami investeeritud raha vähenenud 12% võrreldes 1998. aasta sama ajavahemikuga, näitab esialgne kokkuvõte.
  Olukord meediaharude lõikes on küllaltki erinev (muutuste analüüs lähtub hinnakirja hindadest ja eeldusest, et allahindlused on eelmise aastaga võrreldes samal tasemel).
  Tõenäoliselt on enim kasvanud investeeringud internetireklaami, kuid selle kohta täpsed andmed puuduvad. Olukord meediakanalite lõikes on aga väga erinev, nt loetavamate ajalehtede hulgas on nii neid, mille reklaamitulu on 10--20% vähenenud, kui ka neid, mille reklaamitulu on samavõrd kasvanud.
  Kogu 1999. aasta reklaamituru suhtes on enamikul reklaamiturul osalejaist üpris pessimistlik nägemus. Et eelmistel aastatel on reklaamiaasta III kvartal andnud aasta reklaamitulust veidi üle 20% ning viimane «jõulukvartal» 28--34%, siis võib prognoosida, et reklaamiturg 1999. aastal tervikuna jääb 1--10% languse vahele.
  Reklaamiturgu mõjutavad peamiselt järgmised tegurid.
  - Millisel määral on Eestis tulemas «jõulubuum». Vahetub ju aastatuhande number ning see on kindlasti üks lisategur, miks pühendatakse kinkidele enam aega ja raha.
  - Kuivõrd on erakondadel jäänud raha kohalike valimiste reklaamikampaania korraldamiseks?
  Viimastel päevadel ajakirjanduses sõna võtnud erakondade esindajad on väitnud, et kohalikud valimised kujunevad investeeritava raha poolest kindlasti kasinamaks kui riigikogu valimised ning omavad kogu 1999. reklaamiaasta tuludele seetõttu ka väiksemat mõju.
  - Olukord telereklaamiturul. Võimalik kogureklaamituru langus sõltub paljuski 10--15 rahvusvahelise suure telereklaamija otsustest Eesti suhtes ning nende käitumise võimalikust muutumisest 1999. aasta teisel poolel.
  - Kindlasti on reklaamiaasta lõpptulemus positiivsem, kui majandus tervikuna pöördub tõusule, nagu on prognoosinud mitmed majandusanalüütikud.
  Eesti reklaamituru tänavust langust ei ole tarvis näha ainuüksi pessimistlikult, sest põhjused on ju enamiku reklaamialal tegutsevate inimeste haardeulatusest väljaspool: üldine majanduslangus ning Vene kriisi järelmõjud. Soome lama ajal võis täheldada, et enamasti reageerib äriettevõte majanduslangusele reklaamikulutuste kiirema vähendamisega. Samas on positiivne, et niipea kui majandus hakkas toibuma, sai reklaamimine uue süsti ning kasvab seni üldisest majanduskasvust märgatavalt kiiremini.
  BMF Gallup Media uuringutes on vaatluse all neli telekanalit, üle 90 ajalehe-ajakirja, kuus raadiojaama ja kaheksa välireklaamikanalit.
  Autor: Margo Veskimägi
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.