Viktoria Korpan • 22. august 1999 kell 22:00

Telekomi kasum mullusel tasemel

ASi Eesti Telekom juhatuse esimees Sõmera hinnangul oli Eesti Telekomi kasumimarginaal eelmise aastaga võrreldes samal tasemel. «Aga puhaskasumi numbrid ei ole võrreldes eelmise aastaga nii head,» nentis Sõmera.

Ettevõtte puhaskasum, kus on arvesse võetud kevadel toimunud muutused ettevõtte omanikestruktuuris, oli vähemusosa vähenemise tõttu 265,4 miljonit krooni. Enne kevadel toimunud muutusi omas Eesti Telekom 51% Eesti Telefonist ja Eesti Mobiiltelefonist (EMT). Pärast Telekomi restruktureerimist kuulub Eesti Telekomile 100% kummagi ettevõtte aktsiatest.

Eesti Telekomi kuue kuu netokäive kasvas ligi viiendiku võrra 1,687 miljardi kroonini.

Eesti Telekomi tütarfirmadest oli Eesti Telefoni poolaasta netokäive 1,170 miljardit ja puhaskasum 143,5 miljonit krooni ning EMT käive ja puhaskasum olid vastavalt 740,1 ja 215,1 miljonit krooni.

«Kasv mobiiltelefonide osas on väga hea,» märkis Sõmera. «Areng on toimunud kiiremini, kui oleme planeerinud ja oodanud.» EMT klientide arv kasvas esimesel poolaastal 52 700 kliendi võrra 204 200 kliendini. «Kaks kolmandikku uutest klientidest on kõnekaardi Simpel kasutajad,» rääkis Eesti Telekomi finantsjuht Hille Võrk.

Eesti Telekomi andmeil kasutab mobiiltelefoni 22 protsenti Eesti elanikest. Sõmera sõnul on EMT turuosa klientide arvu järgi 62--63 protsenti ja käibe järgi üle 80 protsendi. Ühe kliendi pealt teenib EMT kuus keskmiselt 699 krooni, mis on üle 200 krooni vähem kui mullu. «Tulu kliendi kohta väheneb üle maailma,» ütles Sõmera.

Andmesidest tuleb praegu viiendik Eesti Telekomi tulust. «Kui sakslane läheb õhtul jooma õlut, siis eestlane istub õhtul internetis,» lausus Sõmera. «Eesti Telefonil on potentsiaali, tal on võrgud, liinid ja digitaaljaamad, ta peaks võitma olulise turuosa internetialal.»

Hetkel kuum