ÄP fototoimetus • 25. august 1999 kell 22:00

Gazprom poliitikatules

Venemaa valitsus, kelle algatusel erakorraline koosolek kokku kutsutakse, soovib suurendada valitsuse esindajate arvu üheteistkümneliikmelises juhatuses neljalt viiele. Valitsusele kuulub praegu Gazpromi aktsiatest 38,37%.

Erakorralise koosoleku eel on Venemaa meediaväljaanded hakanud ennustama, et juhatus tagandab ametist Gazpromi tegevdirektori Rem Vjahhirevi. Õli on lisanud tulle Kremliga tihedalt seotud ärimees Boriss Berezovski, kes intervjuus Prantsuse väljaandele Le Monde väitis, et Vjahhirevi tagandamismehhanism on juba käivitatud. Põhjusena nimetas ta Vjahhirevi «sobimatut käitumist» Moskva linnapea Juri Luzhkovi toetamisel. Luzhkov on Kremli põhivaenlane, kelle algatusel on loodud valimisblokk Isamaa.

Berezovskile kuuluv telejaam ORT jätkas Vjahhirevi ründamist eelmisel nädalal, süüdistades Vjahhirevi Gazpromi raha raiskamises. ORT andmetel on seda raha kulutatud Musta mere äärde luksussuvillade ehitamiseks.

Peale gaasiäri kuulub Gazpromile mitu massiteabevahendit, millest olulisim on vahest telekanal NTV. Analüütikud teevad oletusi, et oma meediakanalite kaudu saab Gazprom avaldada tõsist mõju detsembrikuus peetavatele parlamendivalimistele ja tuleva suvel toimuvatele presidendivalimistele, mistõttu Kreml püüab oma usaldusmehe Berezovski abiga saavutada Vjahhirevi tagandamist ning kärpida Gazpromi raha eraldamist NTV-le.

Investeerijad on õigustatult mures sellepärast, et Gazpromi ümber käiv poliitiline võitlus mõjub halvasti Gazpromi aktsia kursile.

Kui Boriss Berezovski, kes paar nädalat tagasi ostis ära Venemaa suurima ärilehe Kommersant, toetab tingimusteta Jeltsinit ja selle presidendikandidaati Vladimir Putinit, siis tema vastas on Luzhkovi ja Primakovi toetajana teine ärimees Vladimir Gussinski. Gussinski juhib Media-MOSTi, mille kontrolli all on 120 miljoni vaatajaga NTV telekanal. Gussinski meediaimpeeriumi kuuluvad veel liberaalsete vaadetega päevaleht Segodnja ja populaarne raadiojaam Ehho Moskvõ.

Viimane mudaloopimine Berezovski ja Gussinski vahel puudutab neid miljardeid dollareid, mis Vene maffia olevat New York Timesi väitel Bank of America abiga puhtaks pesnud. Berezovskile kuuluv Novõje Izvestija väidab, et selle tehingu taga on Luzhkoviga seotud valdusfirma AFK Sistema, kuid ajaleht Moskovski Komsomolets väidab, et tegemist on hoopis Berezovski suure rahapesuga.

Autor: ÄP

Hetkel kuum