ÄP fototoimetus • 25. august 1999 kell 22:00

Ühendriikidel on aeg mõelda iseendale

Ehkki väliselt paistab kümmekond aastat majanduskasvu teel oleva USA majanduses kõik hästi, on seal ekspertide sõnul probleeme küllaga. Üks peamisi on, kas õnnestub majanduskasvu pidurdada mõõdukalt või toimub see väga järsult, mis avaldaks halba mõju kogu maailma majandusele.

USA on sisemaist nõudlust ergutava poliitikaga toetanud Lõuna-Ameerika ja Aasia kriisist väljatulekut ning see on andnud häid tulemusi. Nüüd, kus olukord Lõuna-Ameerikas ja Aasias on hakanud stabiliseeruma, on Ühendriikidel aega vaadata probleemidele rohkem oma vaatenurgast.

Keskpanga intressitõstmine võib olukorda mõjutada tugevalt. Paratamatult hakkab see mõjutama börsikursse ja kahandama ka muul moel inimeste tarbimissoovi. Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ennustuse kohaselt nõrgestaks börsikursside alanemine USAs 30% ja mujal maailmas 15% võrra dollarit 10%. See aeglustaks majanduskasvu USAs 2%, Jaapanis 1% ja eurotsoonis veidi üle selle.

OECD ennustab, et USA majanduskasv tuleb tänavu 3,6% ja 2000. a 2%, mis oleks mõõdukas aeglustumine. Järsem langus mõjutaks kogu maailma majandust ja sunniks Euroopat asuma maailmamajanduse veduri rolli, milleks ta ei pruugi valmis olla.

USA majandusnäitajaid vaadates nähtub, et rekordiliselt suureks on paisunud maksebilanss, mis moodustab 3,5% SKTst. Jätkub kodumajapidamiste tarbimisbuum ja esmakordselt mitme aastakümne jooksul on nende säästmine langenud miinusesse.

Ajalooliselt suureks on kasvanud USA kaubandusbilansi puudujääk, mis juunis oli 24,6 mld dollarit ehk tervelt 20% rohkem kui Wall Street prognoosis. Arvestades tarbimisbuumi jätkumist peaks import veelgi suurenema ja puudujääk järelikult kasvama.

Autor: ÄP

Hetkel kuum