• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ühendriikidel on aeg mõelda iseendale

  Ehkki väliselt paistab kümmekond aastat majanduskasvu teel oleva USA majanduses kõik hästi, on seal ekspertide sõnul probleeme küllaga. Üks peamisi on, kas õnnestub majanduskasvu pidurdada mõõdukalt või toimub see väga järsult, mis avaldaks halba mõju kogu maailma majandusele.
  USA on sisemaist nõudlust ergutava poliitikaga toetanud Lõuna-Ameerika ja Aasia kriisist väljatulekut ning see on andnud häid tulemusi. Nüüd, kus olukord Lõuna-Ameerikas ja Aasias on hakanud stabiliseeruma, on Ühendriikidel aega vaadata probleemidele rohkem oma vaatenurgast.
  Keskpanga intressitõstmine võib olukorda mõjutada tugevalt. Paratamatult hakkab see mõjutama börsikursse ja kahandama ka muul moel inimeste tarbimissoovi. Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ennustuse kohaselt nõrgestaks börsikursside alanemine USAs 30% ja mujal maailmas 15% võrra dollarit 10%. See aeglustaks majanduskasvu USAs 2%, Jaapanis 1% ja eurotsoonis veidi üle selle.
  OECD ennustab, et USA majanduskasv tuleb tänavu 3,6% ja 2000. a 2%, mis oleks mõõdukas aeglustumine. Järsem langus mõjutaks kogu maailma majandust ja sunniks Euroopat asuma maailmamajanduse veduri rolli, milleks ta ei pruugi valmis olla.
  USA majandusnäitajaid vaadates nähtub, et rekordiliselt suureks on paisunud maksebilanss, mis moodustab 3,5% SKTst. Jätkub kodumajapidamiste tarbimisbuum ja esmakordselt mitme aastakümne jooksul on nende säästmine langenud miinusesse.
  Ajalooliselt suureks on kasvanud USA kaubandusbilansi puudujääk, mis juunis oli 24,6 mld dollarit ehk tervelt 20% rohkem kui Wall Street prognoosis. Arvestades tarbimisbuumi jätkumist peaks import veelgi suurenema ja puudujääk järelikult kasvama.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Läti ükssarvikulootus kaasas lisaraha
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Valitsus pani oma püsimise kaalule: lisaeelarve läheb usaldushääletusele
Valitsus kiitis erakorralisel istungil heaks otsuse siduda lisaeelarve ja sellega seotud kolm seaduse eelnõu riigikogus enne teist lugemist usaldusküsimusega ja teeb parlamendile ettepaneku arutada eelnõusid riigikogu kolmapäevasel istungil.
Valitsus kiitis erakorralisel istungil heaks otsuse siduda lisaeelarve ja sellega seotud kolm seaduse eelnõu riigikogus enne teist lugemist usaldusküsimusega ja teeb parlamendile ettepaneku arutada eelnõusid riigikogu kolmapäevasel istungil.
Kinnisvaraekspert põgenike üüritoetusest: idee on hea, aga kortereid pole ju
Riik otsustas laiendada üürilepingu toetuste meedet ja pani kohalikud omavalitsused maksma üürileandjatele toetust, et motiveerida neid Ukraina sõjapõgenikke majutama. 1Partner kinnisvarabüroo juhatuse liikme Martin Vahteri sõnul pole see idee iseeneset paha, kuid põgenike majutamise probleemi see siiski ei lahenda – turul lihtsalt pole piisavalt palju üürikortereid.
Riik otsustas laiendada üürilepingu toetuste meedet ja pani kohalikud omavalitsused maksma üürileandjatele toetust, et motiveerida neid Ukraina sõjapõgenikke majutama. 1Partner kinnisvarabüroo juhatuse liikme Martin Vahteri sõnul pole see idee iseeneset paha, kuid põgenike majutamise probleemi see siiski ei lahenda – turul lihtsalt pole piisavalt palju üürikortereid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.