Tõnis Oja • 26. august 1999 kell 22:00

Dollari kurss tõusis taas 15 kroonini

Oodatust suurem M3 rahapakkumine Euroopa rahaliidu liikmesriikides kergitas euro kurssi jeeni ning ennelõunal veidi ka dollari suhtes. Suurem rahapakkumine tähendab inflatsioonilise surve tugevnemist, millest turuosalised järeldasid, et Euroopa keskpank võib baasintresse tõsta veel enne aasta lõppu.

Euro tugevnemist jeeni suhtes peetakse lühiajaliseks, sest saareriigi majanduskasv on lähiajal Euroopa omast kiirem, mistõttu investorite raha voolab Jaapani aktsiatesse. Jaapani jeen on aasta algusest saadik euro suhtes tugevnenud 14, dollari suhtes 2 protsenti. Välisinvestorid on saareriigi aktsiaturule pumbanud käesoleva aasta jooksul 48 mld dollarit, tänu millele on sealsete aktsiate hinnad kerkinud 28 protsenti.

Pärastlõunal hakkas dollar taas tugevnema eelkõige tänu rallile Ühendriikide aktsia- ja võlakirjaturul. Dow lõpetas kolmapäeval uuel rekordtasemel. Olulise mõjuta jäi aga Ühendriikide teise kvartali majanduskasvu aeglustumine viimase aasta madalaimale tasemele -- 1,8 protsendini. Investorite arvates oli Föderaalreservi teisipäevane otsus intressimäära tõstmise kohta SKTst tunduvalt olulisem.

Eile õhtul oli dollari kurss 15,0030 krooni.

Hetkel kuum