Tiit Elner • 26. august 1999 kell 22:00

Politsei on arestinud kümne ettevõtte pangakontod

Kõrvuti riiulifirmadega on 10. augustist arestitud ka ASi Eriõli endise tütarettevõtte pankrotistunud Donaco Tööstuse ASi, ATV & TAV Gruppi kuulunud pankrotimenetluses oleva ASi Tartu Auto, metsaga tegeleva Logesteri Puidukaubanduse OÜ ja OÜ Projektgrupp kontod Hansa- ja Ühispangas. Kõigi nende ettevõtete juhatusse või nõukogusse kuulub 19aastane Madis Rannik.

Arvete arestimise ajendas Madis Ranniku juhitud OÜ Terimon kahtlustamine käibemaksupettuses. Tallinna politseiprefektuuri kriminaalosakonna majanduskuritegude talituse vaneminspektor Valentin Nekrassov avaldas oma 10. augusti määruses kahtlust tüüpilises pettuseskeemis, kus firma soovis üle 123 000 krooni käibemaksu tagasi küsida kaupade kõrgendatud hinnaga ekspordi arvel. Toll leidis kontrollimisel kauba väärtuse olevat 95 krooni deklareeritud 771 000 krooni asemel.

Inspektori määrus on tehtud maksuameti tsiviilhagi tagamiseks, samas ei selgu määrusest, et maksuametil oleks tsiviilhagisid ülejäänud üheksa ettevõtte vastu. «Madis Rannik avas veel mitu ettevõtet, mille nimesid ta ei mäleta. Ta ei oska täpselt öelda, millistele ettevõtetele on pangakontod avatud. Võib arvata, et neid pangakontosid kasutavad kindlaks tegemata isikud kelmuse eesmärgil raha saamiseks,» järeldab Nekrassov määruses.

Tallinna politseiprefektuuri pressiesindaja Mart Sooniku teatel on Nekrassov praegu puhkusel. «Kui mõni neist ettevõtetest langeb eeluurimise ajal kahtluse alt välja, siis kontod vabastatakse aresti alt,» ütles Soonik.

Mitu arestitud pangakontoga ettevõtet on pankrotis ega saaks niigi pangakontot kasutada. ASi Eriõli pankrotihaldur Ingrid Proos ütles, et Eriõli müüs tütarettevõtte Donaco Tööstuse ASi aktsiad maha enne pankrotti. Pankrotis Donaco Tööstuse ASile kuulub Pärnu sadamas toiduõli terminal. Ettevõtte nõukogusse kuulusid enne ka Eriõli omanikud Priit Piilmann ja Elar Sarapuu, nüüd on kirjas variisik Rannik ja kaks Suurbritannia kodanikku.

Transpordifirmade ATV & TAV Gruppi kuulumise järel mitmeid kordi edasi müüdud ASi Tartu Auto praegune omanik ja juhataja Ingmar Pärn ütles, et Tartu Auto suhtes pankrotimenetluse algatamise tõttu on ettevõtte pangakonto niigi blokeeritud, politsei konto arestimise määrusest ei olnud ta oma sõnul teadlik.

Tallinna eri riiulifirmade müüjate käest omandatud firmades esineb Rannik teise juhatuse liikmena välisriigi kodaniku kõrval. Äriseadustiku kohaselt peavad vähemalt pooled ettevõtte juhatuse liikmed olema kohalikud.

Riiuli- ja pankrotifirmades juhtkonna liikmena toiminud Madis Rannikut ei olnud võimalik eile leida. Politsei määruse kohaselt ta esitas vabatahtlikult enda andmed kuriteos osalemise kohta.

Hetkel kuum