Tõnis Oja • 29. august 1999 kell 22:00

G7 võib arutada valuutaressursse

Valuutaturgudele lõppes möödunud nädal närviliselt. Jaapani jeen kerkis neljapäeva hilisõhtul dollari suhtes seitsme kuu kõrgeimale (110,36 USD/JPYni) ning euro suhtes uule kõigi aegade kõrgeimale tasemele. Dollari kursi ohtlik lähenemine 110 jeenile muutis investorid väga ettevaatlikuks, sest kardeti Jaapani keskpanga interventsiooni. Siis levisid veel kuuldused seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) aserahandusministrite erakorralisest koosolekust nädalavahetusel või selle nädala alguses.

Ametlikult on teatatud, et kõneluse all on üldised majandusteemad, kuid turud on veendunud, et tegelikult arutatakse jeeni kursi üle. Jaapani rahandusautoriteedid püüavad ilmselt veenda oma Ühendriikide kolleege keskpankade ühistes aktsioonides jeeni liigse tugevnemise vastu.

Skeptikud arvavad seevastu, et aserahandusministrite kokkusaamine ei anna mingeid tulemusi. Juhtivate tööstusriikide rahandusliidrite kokkusaamise eel on ka varem lokku löödud, kuid otseseid tulemusi on need andnud väga harva.

Kui mingi keskpank otsustab sekkuda valuutaturgudele, võib see juhtuda täna. Londonis on finantsturud pühade tõttu suletud ning väikeste mahtude tõttu on aktsioonid mõjusamad.

Hetkel kuum