Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa Liidu kuumim regioon võtab tuure üles

  Kaheksa aastat pärast Nõukogude Liidust vabanemist on Eesti, Läti ja Leedu kaubandussuhted kardinaalselt muutunud: kui 1990. aastate algul pärast raudse eesriide kadumist olid Läänemere lõuna- ja põhjakalda kaubandussuhted tühised, siis sel aastal on Rootsi ja Soome möödunud Venemaast ja tõusnud Eesti tähtsaimaks ekspordituruks. Üksikmaana on Saksamaa kujunenud Läti ja Leedu eksportkaupade suurimaks ostjaks, edestades samuti Venemaad.
  Ka see on omamoodi vabanemine, kirjutab DI. Ja ühtlasi sunnib see esitama küsimuse, miks on endistel idabloki riikidel läinud majanduslik toibumine palju ladusamalt kui Venemaal endal? Venemaa hädaks on see, et Nõukogude süsteem oli hävitanud turumajandusliku mõtlemise peaaegu kolme põlvkonna teadvusest. Ja kui Venemaa pani majandusreformid tormilise tempoga käima, siis kommunismist, diktatuurist ja plaanimajandusest läbiimbunud riigiaparaat ei olnud lihtsalt suuteline sellega sammu pidama.
  Praegust arengut Läänemere ruumis on nimetatud majanduslikuks tiigrihüppeks. Selles piirkonnas on tekkinud Euroopa Liidu laienemise esimese ringi kaks tunnustatud kandidaati Eesti ja Poola ning kohe neile järgnevad Läti ja Leedu. Läinud nädala lõpus Baltimaade majanduse mahukat analüüsi tutvustanud Rootsi Svenska Enskilda Banken (SEB) ennustab Eestile, Lätile ja Leedule tulevaks aastaks kiiret majanduskasvu vastavalt 4,5%, 3% ja 4% ning järjest süvenevat integratsiooni Euroopa Liiduga.
  Kuigi Vene kriisi tagajärjel on Baltimaade kaubavahetus oma suure naabriga järsult kahanenud, mis on tekitanud eelarveprobleeme ja sundinud rakendama karme kokkuhoiuabinõusid, mis omakorda kahandavad kodumaist nõudlust, on kogu piirkond aastaga üllatavalt jõudalt toibunud, leiavad rootslased.
  Lootusetuks ei pea nad olukorda ka Venemaa jaoks, kellele on lisanud lootust nafta maailmaturuhinna kahekordistumine. Kuid Venemaa tõeline majanduslik toibumine sõltub eeskätt parlamendi- ja presidendivalimiste tulemustest, rõhutab DI.
  Kui Baltimaad jt Läänemere riigid jätkavad oma tublit arengut, siis võime 2000. aastate algul rääkida Põhja-Euroopa väga huvitavast 80 miljoni elanikuga kasvupiirkonnast, mille moodustavad nii arenevad tiigermajandused kui ka Põhjala arenenud riigid. Poola, Eesti, Läti ja Leedu on juba siia piirkonda tublisti kapitali tõmmanud ning peatselt läheb siin lahti tõeliselt kuum tants, ennustab Dagens Industri.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Lennujaam lennaku börsile
Tallinna Lennujaam on viimasel ajal saanud palju kriitikat, millest osa ei ole kindlasti asjakohane. Praeguse riigiettevõtte teeks äriliselt paindlikumaks selle erastamine börsi kaudu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tallinna Lennujaam on viimasel ajal saanud palju kriitikat, millest osa ei ole kindlasti asjakohane. Praeguse riigiettevõtte teeks äriliselt paindlikumaks selle erastamine börsi kaudu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Järvan püüab universaalteenust viimasel hetkel riigikogu ette saada
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Balti börsid alustasid tõusuga kuuendat järjestikust nädalat
Balti koondindeks Baltic Benchmark tõusis täna 0,3%, alustades nii juba kuuendat nädalat ühtejutti plusspoolel.
Balti koondindeks Baltic Benchmark tõusis täna 0,3%, alustades nii juba kuuendat nädalat ühtejutti plusspoolel.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Rüütsalu sookvootidest: naised peaksid end ise üles andma
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus: LHV avaldab tulemused, Türgi toibub šokist
Hommikuprogrammi külaline on LHV Groupi juht Madis Toomsalu, kellega käime üle Tallinna börsi ühe lipulaeva värsked 2022. aasta neljanda kvartali ja 2022. aasta auditeerimata tulemused. Lisaks vaatame otsa päevakajalistele teemadele, mis puudutavad nii pangandussektorit kui majanduse üldist käekäiku.
Hommikuprogrammi külaline on LHV Groupi juht Madis Toomsalu, kellega käime üle Tallinna börsi ühe lipulaeva värsked 2022. aasta neljanda kvartali ja 2022. aasta auditeerimata tulemused. Lisaks vaatame otsa päevakajalistele teemadele, mis puudutavad nii pangandussektorit kui majanduse üldist käekäiku.

Olulisemad uudised

Operailil läks veduriäri müügiplaan luhta: ostjate huvi osutus kasinaks
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.