Toomas Truuverk • 2. september 1999 kell 22:00

Norma veab tööstussektorit üles

Ootusärevus täna selguva II kvartali SKT tulemuse suhtes surus eile Tallinna börsil liideraktsiate hindu allapoole. ÄP indeks lõpetas börsipäeva keskmise 14,86 miljoni kroonise käibe juures 318,04 punktil, langedes päevaga 1,15%.

Eile hommikul avanes kauplemine Tallinna börsil eelmise õhtuga võrreldes protsendi madalamalt. Tingis selle peamiselt Telekomi aktsia noteeringute langemine eelmise õhtu Londoni börsi sulgemistasemetele. Londonist juhinduva Telekomi aktsia hind vajus päeva jooksul mõnevõrra veelgi, jõudes pärastlõunal rekordmadala 89,0 kroonini. Londonis püsis Telekomi aktsia tund enne turu sulgemist 88,2--90,65 kroonil.

Turu valitsevale trendile liikus eelkõige Norma aktsia toel vastu aga tööstussektor. Norma aktsia toetub loodetavale suurosaluse müümise kokkuleppele. Kuigi osapooled on eile Tallinnas toimunud kohtumisest hoolimata jätkuvalt kidakeelsed, paistab turg üsna suure kindlusega lootvat, et tehing saab teoks ja et see ka teistele aktsionäridele kasu toob. Seda vaatamata asjaolule, et Rakvere LK ja Klementi puhul on väikeaktsionäridel tulnud uutes suuromanikes veidi pettuda.

Norma ja Saku õlletehasega ühte -- edukate tööstusettevõtete punti -- on ennast viimase suvega pressimas veel hiljuti õlgu kehitama pannud Tallinna Külmhoone. Eile avaldatud seitsme kuu majandustulemuste kohaselt teenis ettevõte juunis 4,96 mln krooni kasumit ehk kolmandiku kogu perioodi tulemusest. Käive on külmhoonel eelmise aasta 7 kuuga võrreldes kasvanud 33,7%.

Muuhulgas on huvitav, et edukas külmhoone puistab börsile hoolsalt ja kiiresti juba seitsme kuu tulemusi, samal ajal kui mõned (Optiva Pank, ASA Kindlustus, Kalev, Pennu ja Pro Kapital) börsifirmad pole veel poolaasta tulemustegagi maha saanud. Ühest küljest paneb see kartma halbu tulemusi, teisalt näitab segadust raamatupidamises.

Hetkel kuum