Viktoria Korpan • 6. september 1999 kell 22:00

Ekspert soovitab vältida neljapäeval pangatehinguid

Vanemat tüüpi COBOLi arvutiprogrammides on kasutatud arvu 9999 andmete lõpu või mingite tingimuste tähistamiseks, mis võib 9. septembril 1999 kaasa tuua vigu pankade arvutisüsteemides.

Ühispanga asepresidendi Ülo Suurkase sõnul pole panga klientidel vaja karta, et 9. septembril tekivad Ühispanga arvutiprogrammides probleemid. «Eestis kasutusel olevad programmid on uued, COBOLi programme kasutatakse rohkem Läänes,» rääkis Suurkask.

«Maailmas on kulutatud palju raha, et riske kontrollida ja kõrvaldada, ning oleme selle kohta saanud kinnitusi ka oma partnerpankadelt,» lausus ta.

Eesti Panga infoosakonna asejuhataja Kaja Kell väitis, et kõik Eesti pangasüsteemid on testitud teatud riskidega kuupäevade suhtes. «Valdavas osas on pankade infotehnoloogia süsteemid selleks ette valmistatud,» lausus Kell.

Hansapanga finantsdirektor Erkki Raasuke kinnitas, et Hansapangas ei lähe 9. septembril raha kaotsi. «Keegi pole millegi eest kaitstud,» tunnistas Raasuke samas.

Lähitulevikus on kuupäev 1. jaanuar 2000 selline, mis hoiab kogu maailma pinges, sest paljudes arvutisüsteemides võib aastavahetusel häireid esineda.

«Paanika ise võib kriise tekitada, näiteks hakatakse aastavahetusel rohkem sularaha välja võtma,» lausus valitsuse koordinatsioonibüroo direktor Eerik Niiles Kross. «2000. aastaga seotud kriis on eriline, sest me teame täpselt, millal see toimub ja oleme selleks valmis.»

«Sularahaprobleem saab olema Eesti Panga probleem: kas neil on seda piisavalt,» lausus Ülo Suurkask Ühispangast. «Meie panga likviidsus on piisav,» kinnitas ta.

Erkki Raasukese sõnul võetakse aastavahetusel sularaha tavalisest rohkem pangaautomaatidest välja, kuid 2000. aasta probleem lisab närvilisust. «Me oleme seda planeerinud päris pikka aega ja oleme ette valmistatud,» teatas Raasuke.

Hetkel kuum