Tõnis Oja • 6. september 1999 kell 22:00

Rootsi krooni ootab helge tulevik

Sotsiaaldemokraatide hävitav lüüasaamine pühapäeval toimunud valimistel kahel Saksamaa liidumaal kukutas euro kurssi möödunud nädala kõrgeimaga (neljapäeval tugevnes euro 1,0722 dollarini) võrreldes 1,5 protsenti. Kui kauplemine eile Aasia turgudel algas, oli Euroopa ühisraha kurss 1,0565 dollarit. Tegelikult ei olnudki valimiste tulemused valuutakursside kujunemisel määravad. Sellel nädalal avaldatakse Euroopa Liidu liikmesriikide mitmed olulised majandustulemused. Kui need on oodatust nõrgemad, võib euro veelgi nõrgeneda. Valimistulemused kahel liidumaal olid vaid ühisraha müümise ajendiks. Ameerika Ühendriikide turud olid eile pühade tõttu suletud, mille tõttu valuutakursside liikumine võimendus madala likviidsuse tõttu veelgi.

Rootsi kroon tugevnes eile euro suhtes kõigi aegade kõrgeimale tasemele, soliidne oli krooni tugevnemine ka dollari suhtes. Krooni ralli algas möödunud nädalal, kui Rootsi üks juhtivaid panku Handelsbanken prognoosis krooni tugevnemist euro suhtes järgmisel aastal kursini 8 EUR/SEK (1,9558 Eesti kroonini). Positiivne oli Rootsi teise suurpanga SEBi prognoos. Lisaks optimistlikele prognoosidele on positiivselt mõjunud ka Rootsi majanduse tugevnemine.

Hetkel kuum