ÄP fototoimetus • 6. september 1999 kell 22:00

SCA proovib Metsä Tissued üle võtta

SCA suurendas eelmisel nädalal oma osaluse Metsä Tissues 11,2 protsendilt 19,3 protsendile, millele emafirma Metsä-Serla vastas kohe omapoolse ostuga ja suurendas oma aktsiapaki 60 protsendilt 65,5 protsendile. Sellega andis Metsä-Serla mõista, et käsitab SCA aktsiaostu vaenulikuna.

«Olime sunnitud tegema selle kaitsesammu, et näidata: me ei soovi Metsä Tissued müüa,» selgitas Metsä-Serla tegevdirektor Veli-Matti Mynttinen oma firma tegevust. Juhul kui Metsä-Serla peaks aktsiaid ostma üle 67%, tekiks tal kohustus teha kõigi ülejäänud aktsiate ostupakkumine. Mynttinen rõhutas, et seda soovi firmale ei ole ning lubas, et kohe kui olukord rahuneb, müüb Metsä-Serla osa aktsiaid taas maha, sest ta ei soovi neid palju üle 50%.

Metsä Tissuel on üks tehas Soomes ja Poolas ning kolm Rootsis ja Saksamaal. SCA on juba mitu aastat selle vastu huvi tundnud, kuid seni tulemuseta.

Paljud analüütikud näevad SCA aktsiaostu taga metsatööstuses sügisel eesseisvaid uusi metsatööstusfirmade ühinemisi.

Pärast suvist Briti firma AM Paper ostmist ja 4,6 miljardi Rootsi krooni suuruse uusemissooni tegemist on SCA loonud pinnast hügieeni- ja pakkimispaberit tootvate firmade ostmiseks. Muu hulgas on SCA huvi tundnud Rootsi Assidomäni pakkimispaberi tootmise ostmise vastu. Peatselt tutvustab Assidomän oma uut strateegiat, siis selgub, mis tootmisüksused seal müüki lähevad.

Suhteliselt selgusetuks peetakse firma Modo tulevikku. Loodud Modo Paperit vaadeldakse pigem ostuobjekti kui laienejana.

Ühinemisest välja jäänud Modo Holmeni trükipaberifirma vastu tunnevad huvi UPM-Kymmene, Stora Enso ja Norske Skog, ning Iggesundi papitehase vastu UPM-Kymmene ja Stora Enso.

Lähiajal peaks Rootsi Södra teatavaks tegema Lätti uue tselluloosivabriku ehitamise kohta, sest pärast põhjalikke uuringuid näib, et Södral ei tasu osta tselluloosivabrikut Kanadas.

Autor: ÄP

Hetkel kuum