• Jaga lugu:

  Riik nõuab liitudelt paberimäärimist

  Seaduse kohaselt on mittetulundusühingutele laekuvad annetused ja sponsorabi tulumaksuvaba, kuid selleks peab ühing olema kantud vastavasse nimekirja. Keset suve, 29. juunil võttis valitsus vastu määruse, mis senist korda tublisti muudab. Nüüd peab ühing soodustust taotledes täitma pika ankeedi, kus tuleb muu hulgas kirja panna kõigi liikmete nimed koos isikukoodidega. Samuti peab ühing uuesti kirja panema eelmise aasta tulud ja kulud ning muud andmed majandustegevuse kohta. Kõik see on vaja maksusoodustust taotleval organisatsioonil maksuametile esitada 1. oktoobriks.
  «See määrus on tekitanud mittetulundusühingutes päris palju pahameelt,» räägib Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu infoosakonna juhataja Katrin Kala. Tema sõnul saab praegu maksusoodustust ligi 1200 mittetulundusühingut.
  Eesti Pimedate Liidu esimees Ago Kivilo ütleb, et nende organisatsiooni jõudis teave uue määruse kohta alles sel nädalal ühe teise mittetulundusühingu kaudu. «Igatahes tuleb meie haruorganisatsioonidel hirmus paberimäärimine, sest Põhja-Eesti Pimedate Ühingul on üle 800 liikme ning Tartu Ühingul üle 300,» ütleb Kivilo. Ta leiab, et kesksuvel vastu võetud määrusest oleks valitsus või maksuamet pidanud teavitama. «Meie oleme siin kõik vaegnägijad ja kasutame rohkem kõrva kui silma. Seepärast on meil raske kõiki seadusi üles leida,» põhjendab ta.
  Põhja-Eesti Pimedate Ühingu esimees Eduard Borissenko lisab, et liikmete nimekirja esitamine on absurdne juba ainuüksi seepärast, et see pidevalt muutub. «Meie liikmete hulgas on päris palju vanu inimesi, kõige vanem on 99 aastat vana, kes seda teab, millal keegi ära sureb,» ütleb ta.
  «See on mingisuguse ametniku täiesti mõttetu vaimusünnitis. Varsti küsitakse juba liikmete jalanumbreid. Ametnikul on tegelikult täiesti ükskõik, mis andmed me esitame. Ega keegi hakka ju kontrollima, kas meil on kolmsada või viissada liiget,» arvab Borissenko.
  Ehkki taotluse ja andmete esitamisega maksuametile on aega vähem kui kuu, ei tea paljud mittetulundusühingud uuest korrast midagi. «Väga hea, et te selle kohta küsite, nüüd tuleb see määrus üles otsida, « ütleb Tallinna Arstide Liidu raamatupidaja Elve Chevalier.
  Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja asetäitja Lemmi Oro põhjendab määrust vajadusega saada mittetulundusühingutest parem ülevaade.
  Oro sõnul on vaja suurendada ühingute läbipaistvust, et äriühingud teaksid, kellele nad annetusi teevad. Samuti on mittetulundusühingute kaudu maksuvaba raha kanditud, räägib Oro. Tema meelest ei tohiks liikmete nimekirja esitamine olla eriline probleem. «Mittetulundusühing on liikmelisusega organisatsioon. Kuidas saab olla, et liikmelisusega organisatsioon ei tea oma liikmeid?» küsib ta.
  Autor: Henrik Ilves
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Raadiohitid: investori kallis viga ja verelaskmine Hiinas
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Spordiklubid võitlevad pimesi elu eest
See, et spordiklubid on viimase aasta jooksul pidanud liikumispiirangute tõttu ellu jäämise nimel pingutama, ei ole üllatav, kuid mõni ärimudel on pidanud paremini langustele vastu kui teine.
See, et spordiklubid on viimase aasta jooksul pidanud liikumispiirangute tõttu ellu jäämise nimel pingutama, ei ole üllatav, kuid mõni ärimudel on pidanud paremini langustele vastu kui teine.