• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Firmad vajavad riskikapitali investeeringuid

  Eestis on levinud arusaam, et riskikapital, s.t investeeringud ettevõtte omakapitali ja allutatud võlakohustustesse, tähendab eelkõige kõrge riski ja tulususega investeeringuid algusjärgus projektidesse. Siiski on selliste kõrge riskiga investeeringute osatähtsus kogu riskikapitali projektides väike (1997. a Euroopas 7%). Enamikul juhtudel kasutatakse riskikapitali elujõuliste ettevõtete finantseerimisel.
  Enam levinud (Euroopas umbes pool juhtudest) riskikapitali kasutuskoht on ettevõtete juhtide investeeringute finantseerimine. Enamasti on tegu ettevõtete ülevõtmise või osaluse omandamisega tegevjuhtide poolt nende juhitavas firmas. Umbes kolmandiku riskikapitali paigutustest moodustavad investeeringud ettevõtete kapitali laiendamisse, mis tähendab pikemaajalise omakapitali finantseerimise võimaldamist firmadele, kel puuduvad selleks vahendid. Vähesed suuremad ettevõtted saavad aktsiakapitali laiendada ka aktsiate avaliku müügi teel.
  Majanduskasvu aeglustumine sunnib ettevõtteid oma tegevust ümber struktureerima, eelkõige on see tähendanud põhitegevusega mitte seotud üksuste müümist. Sellises olukorras kujutaks riskikapital tõenäoliselt ainukest finantseerimisvarianti tegevjuhtkonnale, kes tahab omandada juhitavat ettevõtet. Samuti on paljudel keskmise suurusega ettevõtetel (ELi mõistes: käive kuni 300, bilansimaht kuni 150 mln krooni) vajadus suurendada omakapitali. Võimalus börsilt kapitali hankida on praegu rohkem teoreetiline. Alternatiiv on ettevõtte müümine välisfirmale, kes on võimeline ettevõtte arengut finantseerima. Alati jääb võimalus arendada ettevõtet sellises tempos, mida lubab ettevõtte kasum, pikaajalises perspektiivis tähendab see aga konkurentsivõime vähenemist.
  Probleemi lahendus oleks riskikapitaliinvestori kaasamine. Riskikapitali ressursi olemasolu Eestis kujutaks paljude kohalike ettevõtete jaoks alternatiivi ettevõtte või selle osa müügile või tegevuse laiendamisest loobumisele. Praegu saavad vaid vähesed tuntumad ja suuremad firmad kapitali hankida mõnest Eestisse investeerivast fondist.
  Tõenäoliselt suudaks toimiv omakapitali finantseerimise süsteem tagada paljudele kohalikele ettevõtetele kiiremaid arenguvõimalusi. See mõjuks positiivselt nii omanikele, töötajatele kui ka riigile: suurem tööhõive, suuremad maksulaekumised jms.
  Eesti ettevõtluskeskkonna arengu seisukohalt oleks riskikapitali pakkuva institutsiooni olemasolu soovitav. See looks ettevõtetele võimaluse rahuldada kapitalivajadust ning paljudele investoritele võimaluse saada kõrgemat fikseeritud tootlust, kui seda pakuvad pangadeposiidid ning võlakirjad.
  Autor: Marko Err
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Starbucks väljub viimaks Vene turult
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.