Toomas Truuverk • 9. september 1999 kell 22:00

Aktsiaturg otsib liikumissuunda

Kauplemisaktiivsus Tallinna börsil langes paari varasema päevaga võrreldes märgatavalt ja börsisüsteemi päevakäive küündis keskpärase 11 miljoni kroonini.

Ei saa siiski väita, et aktsiaturul päris vaikus valitseks. Ülejäänud aktsiate loiduse kõrval paistis investorite elav huvi Norma, Ühispanga ja Rakvere LK aktsia vastu ehk pareminigi välja.

Kolm mainitud ja veel neli aktsiat olidki ainsad, mis eile mingi hinnaliikumise läbisid. Mõlema raskekaallase, Telekomi ja Hansapanga aktsia hinnad eile ei muutunud.

ÄP indeks lõpetas ilma kindla liikumissuunata ja äärmiselt vaikse kauplemispäeva (päevasisene kõikumisvahemik vaid 2,5 punkti ehk 0,8%) siiski 0,14%ga plussis, 322,79 punktil.

Üleeile optsioonilepingute lõpetamisest tingitud lühiajalise müügisurve alla sattunud Norma aktsia tundis end eile juba palju tugevamini ja lõpetas päeva 4,43protsendise tõusuga. Norma aktsiaga toimunu näitas hästi praeguse õhukese ja ebalikviidse turu haavatavust, kus optsioonilepingutest tingitud võimendus viis tugeva ülereageerimiseni.

Rakvere LK aktsia, mis on viimastel päevadel tavapärasest palju suurema käibe ja elavama hinnaliikumisega silma paistnud, kukkus eile 8,11%. Ainuke seni leitud põhjendus toimuvale hinnaliikumisele on seotud Rakvere LK suuromaniku HK Roakataloga.

Viimase põhinimekirja ettevõttena avaldas eile oma konsolideeritud poolaastatulemused Optiva Pank. Midagi väga üllatavat seal loomulikult ei olnud, sest grupi emaettevõtte ja ühtlasi suurima üksuse Optiva Panga poolaasta aruanded olid teada. Huvitava seigana võib aga mainida, et Optiva Panga enda bilansimaht oli poolaasta seisuga ca 40 mln krooni võrra suurem kui Optiva grupi bilansimaht. Kasum oli mõlemal juhul ühesuurune.

Hetkel kuum