• Jaga lugu:

  Põhjamaade indeksisõda

  Helsingi börs teatas juba suve algul, et kavatseb alates 4. novembrist rakendama Rootsi, Taani, Soome ja Norra 30 suurema ettevõtte optsioonitehingute Põhjala indeksi. Stockholmi börsile aga ei meeldi, et Helsingi tahab võtta Põhjalas juhtpositsiooni maailma suurimate investorite ligimeelitamisel. Seetõttu on Stockholmi börs asunud koostama oma Põhjala indeksit ja võtta see kasutusele paar päeva enne Helsingit ehk 30. oktoobril.
  Ehkki tegemist on võidujooksuga, ei taha Stockholmi börsi omanik OM Gruppen seda avalikult tunnistada. Stockholmi börs on seni vältinud konkurendi, Helsingi börsi ründamist, kuna ta loodab ikka veel, et Helsingi ühineb Stockholmi plaanitava börsiliiduga Norex, kuhu kuuluvad Stockholmi ja Kopenhaageni börs ja millega augusti lõpus otsustas ühineda ka Oslo börs.
  Sest kuni Helsingi jääb Norexist kõrvale, jätkub kahe börsi vahel võitlus selle nimel, kumba börsi hakkavad globaalinvestorid pidama Põhjala juhtivaks börsiks.
  Stockholmi ja Helsingi börsi vahel on kontaktid viimasel ajal katkenud. Põhjus on selles, et Helsingi börs on asunud tihendama koostööd rahaliidu riikide börsiga Eurex, samuti ärritab teda, et Stockholm on võtnud suure osa Nokia aktsiaga tehinguid endale.
  Augustis vallandas juhatus ootamatult Helsingi börsi tegevdirektori Asko Schrey. Selle kohta on tehtud mitmeid oletusi, mainitud on ka suhteid Stockholmi börsiga.
  Kopenhaageni börsi direktor Hans-Ole Jochumsen avaldas hiljuti arvamust, et Helsingi börs liitub samuti Norexiga. «Soomlasel on Saksamaaga leping Saksa kauplemissüsteemi kasutamise kohta, kuid praegu pole teada, kas see süsteem jääb kehtima Frankfurdi-Londoni liidus.
  Segase olukorra tõttu paistab soomlaste huvi Norexi vastu kasvavat,» ütles Jochumsen.
  Helsingi börs tahab oma uude indeksisse võtta 16 Rootsi, seitse Taani, kuus Soome ja ühe Norra firma.
  Indeks luuakse koostöös Dow Jonesi ja Stoxxiga, mis kuulub Saksa, Prantsuse ja ?veitsi börsile. Indeks hakkab kandma nime Dow Jones Stoxx Nordic 30.
  Stockholmi börsi indeksisse on uudisteagentuuri Direkt andmetel võetud 30 kõige suuremat Rootsi, Taani ja Norra firmat. Indeks sünnib koostöös Briti FTSE indeksiga ja selle nimeks kujuneb FTSE Norex 30.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Analüütik: ärikinnisvara-aasta jääb pigem kesiseks
Kuigi Eesti majandus taastub kriisist üle ootuste kiiresti, esineb ärikinnisvaraturul vastandlikke signaale ning aasta jääb pigem tagasihoidlikuks. kirjutab Restate’i kinnisvaraanalüütik Julia Linde.
Kuigi Eesti majandus taastub kriisist üle ootuste kiiresti, esineb ärikinnisvaraturul vastandlikke signaale ning aasta jääb pigem tagasihoidlikuks. kirjutab Restate’i kinnisvaraanalüütik Julia Linde.
USA aktsiaturud langesid enne suurfirmade tulemusi
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Investor plaanib juba 12kordsele tootlusele palju lisa teenida: hind läheb veel üles
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Riigiga vägikaigast vedav Hugo Osula sai Brüsselist tuge Ministeerium: hinnangul pole õiguslikku tähendust
Eestis 20 aastat kehtinud ühistranspordiseaduse paragrahv, mis kohustab bussiettevõtteid tasuta ja riigi hüvitiseta vedama puudega inimesi ning koolieelikuid, on Euroopa Komisjoni hinnangul vastuolus Euroopa õigusega, teatas bussifirma Lux Express.
Eestis 20 aastat kehtinud ühistranspordiseaduse paragrahv, mis kohustab bussiettevõtteid tasuta ja riigi hüvitiseta vedama puudega inimesi ning koolieelikuid, on Euroopa Komisjoni hinnangul vastuolus Euroopa õigusega, teatas bussifirma Lux Express.