ÄP fototoimetus • 9. september 1999 kell 22:00

Põhjamaade indeksisõda

Helsingi börs teatas juba suve algul, et kavatseb alates 4. novembrist rakendama Rootsi, Taani, Soome ja Norra 30 suurema ettevõtte optsioonitehingute Põhjala indeksi. Stockholmi börsile aga ei meeldi, et Helsingi tahab võtta Põhjalas juhtpositsiooni maailma suurimate investorite ligimeelitamisel. Seetõttu on Stockholmi börs asunud koostama oma Põhjala indeksit ja võtta see kasutusele paar päeva enne Helsingit ehk 30. oktoobril.

Ehkki tegemist on võidujooksuga, ei taha Stockholmi börsi omanik OM Gruppen seda avalikult tunnistada. Stockholmi börs on seni vältinud konkurendi, Helsingi börsi ründamist, kuna ta loodab ikka veel, et Helsingi ühineb Stockholmi plaanitava börsiliiduga Norex, kuhu kuuluvad Stockholmi ja Kopenhaageni börs ja millega augusti lõpus otsustas ühineda ka Oslo börs.

Sest kuni Helsingi jääb Norexist kõrvale, jätkub kahe börsi vahel võitlus selle nimel, kumba börsi hakkavad globaalinvestorid pidama Põhjala juhtivaks börsiks.

Stockholmi ja Helsingi börsi vahel on kontaktid viimasel ajal katkenud. Põhjus on selles, et Helsingi börs on asunud tihendama koostööd rahaliidu riikide börsiga Eurex, samuti ärritab teda, et Stockholm on võtnud suure osa Nokia aktsiaga tehinguid endale.

Augustis vallandas juhatus ootamatult Helsingi börsi tegevdirektori Asko Schrey. Selle kohta on tehtud mitmeid oletusi, mainitud on ka suhteid Stockholmi börsiga.

Kopenhaageni börsi direktor Hans-Ole Jochumsen avaldas hiljuti arvamust, et Helsingi börs liitub samuti Norexiga. «Soomlasel on Saksamaaga leping Saksa kauplemissüsteemi kasutamise kohta, kuid praegu pole teada, kas see süsteem jääb kehtima Frankfurdi-Londoni liidus.

Segase olukorra tõttu paistab soomlaste huvi Norexi vastu kasvavat,» ütles Jochumsen.

Helsingi börs tahab oma uude indeksisse võtta 16 Rootsi, seitse Taani, kuus Soome ja ühe Norra firma.

Indeks luuakse koostöös Dow Jonesi ja Stoxxiga, mis kuulub Saksa, Prantsuse ja ?veitsi börsile. Indeks hakkab kandma nime Dow Jones Stoxx Nordic 30.

Stockholmi börsi indeksisse on uudisteagentuuri Direkt andmetel võetud 30 kõige suuremat Rootsi, Taani ja Norra firmat. Indeks sünnib koostöös Briti FTSE indeksiga ja selle nimeks kujuneb FTSE Norex 30.

Autor: ÄP

Hetkel kuum