• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arvutikõne neli korda odavam

  Tänapäeval toimub valdav osa inimeste ning firmade vahelisest suhtlemisest telefonivõrgu vahendusel. Telefonivõrk on maailma suurim sidevõrk, mis on üles ehitatud eesmärgiga siduda kaks teineteisest eemal asuvat punkti otsekanaliga. Selline lahendus, kommuteeritav sidevõrk, on jäänuk ajast, kui kahe punkti vahel näitsikute abil traate ühendati.
  Digitaliseeruvas maailmas saab aga paremini. Nimelt kasutab tavaline andmesidevõrk, näiteks Internet, sidekanali mahtu tunduvalt efektiivsemalt. Selle tingib asjaolu, et Internetis ei reserveerita kahe punkti vahel sidekanaleid, vaid side toimub ühistes, kõigi poolt kasutatavates kanalites. Kuna iga kahe punkti vahel ei toimu pidevat kahepoolset sidet, saab ühte kanalisse «suruda» palju erinevaid ühendusi.
  Näiteks Eestist väljapoole läheb igalt suuremalt Interneti müüjalt 1-2 suuremahulist kanalit, millest igaühes võiks telefonivõrgu puhul korraga toimuda umbes sadakond telefonikõnet. Interneti «kõnesid» aga mahub samadesse kanalitesse tuhandeid ja ruumi jääb ülegi. Kuna kanal maksab nii telefoni- kui andmesideoperaatorile ühepalju, saab andmesideoperaator pakkuda teenust soodsama hinnaga.
  Koduarvuti lisaseadmete abil on võimalikuks saanud interneti tehnoloogiat kasutavad kõned ja kahel arvutikasutajal on võimalik omavahel rääkida. Samuti saab juba osta arvuti asemel erilise telefoniaparaadi, mis ühendatakse telefoni asemel firma arvutivõrku. Ühe telefonikõne hõlmatav sidemaht telefonivõrgus lubaks andmesidet kasutades edastada arvutivõrgus vähemalt neli samasugust kõnet. Kui lugeda seadmete hind võrdseks, väheneks võrguoperaatorile kanali kasutamise eest makstav tasu neli korda.
  Lisaks säästule võimaldab suhtlus andmesidevõrgu kaudu lisaväärtusi. Samaaegselt kõnega võib osapoolte vahel edastada pilte või videot vastaskõnelejast, kooskõlastada automaatselt elektronmärkmikke, näidata oma arvuti ekraanipilti. Suurem hulk taolisi lisateenuseid kergitab kulusid ülivähe. Juba praegu on paljudes suurfirmades kontorite vahel kasutusel ainult ühtne andmesidevõrk. Interneti kasv on tohutult kiirem telefonivõrgu kasvust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
McDonald's müüs oma Venemaa söögikohad maha
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.