Silva Männik • 16. september 1999 kell 22:00

Aktsionäre ohustab ebavõrdne dividendide maksustamine

Sellise dividendide sotsiaalmaksuga maksustamise korral seatakse ebavõrdsesse olukorda need isikud, kes saavad ettevõtte aktsionärideks vahetult enne dividendide väljamaksmist.

Riigikogu rahanduskomisjoni liige ja Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi ütles, et seda punkti dividendide sotsiaalmaksustamisest ei ole erakonnas eriti arutatud, mistõttu on praegu veel raske öelda, kas see kindlasti seadusesse sisse jääb.

Tulumaksuseaduse eelnõus nähakse praegu sotsiaalmaksu maksmist ette ka dividendide osas, mis ületavad ettevõttest saadud sotsiaalmaksuga maksustatud väljamakseid ning mis ületavad ettevõtte omaniku aktsiate või osakute nimiväärtust. Ligi sõnul võetakse viimased kaks täna koguneval uue tulumaksu seaduse koostajate nõupidamisel rahandusministeeriumis suure tõenäosusega välja. «Meil oli hirmus pahameel, kui need punktid eelnõusse ilmusid,» rääkis ta, «see on lausa rumalus ning praktiliselt teostamatu, mis tekitab jälle ebavõrdsust. See kisub absurdini, kui me hakkame näiteks üle nominaali ulatuvaid dividende sotsiaalmaksustama.»

Ligi põhjendas erisoodustuse maksustamise alaste punktide seadusse ilmumist, et valitsuses seadusega tegelevaid ametnikke mõjutavad maksuametnikud.

Harju Elektri juhatuse esimees Endel Palla ütles, et dividendide sotsiaalmaksuga maksustamise näol on tegu ebaõiglase ja totra plaaniga, mille sisuks on tõenäoliselt ettevõtte tulumaksust vabastamise korvamine teiste maksudega. «Sellega on absoluutne jama välja mõeldud,» lausus ta. «Niigi viiakse ebavõrdsesse olukorda need väikeste ettevõtete juhid, kes ise oma firmas töötavad. See läheb juba vastuollu aktsiaseltsi põhimõtetega, kus kõik aktsionärid on võrdsed.»

Palla nõustus, et dividendide sotsiaalmaksustamine isikute puhul, kes otsustamise hetkel aktsionärid polnud, teeb aktsiaostu otsuste langetamise oluliselt raskemaks. «Tundub, et seaduse väljatöötajad on olnud väga eluvõõrad, ainukese sooviga originaalitseda,» lausus ta.

Reformierakonna ja rahandusministeeriumi tellimusel uue tulumaksuseaduse eelnõu kokku kirjutanud Tartu Ülikooli finantsõiguse õppejõud Lasse Lehis tunnistas, et praeguses variandis on dividendide jagamise otsustamise hetkel ja nende jagamise ajal aktsionärideks olevad isikud väga ebavõrdses olukorras. Sellepärast saatis ta ministeeriumile omapoolse parandusettepaneku lisada sotsiaalmaksu maksjate hulka ka need, kes jagamise ajal ettevõtte omanikud pole. Seega peaks dividendid sotsiaalmaksu alla minema, kui aktsionärid otsustavad maksta dividende mitte endale, vaid näiteks töökollektiivile.

«Loomulikult ei takista eraisikute puhul keegi neil dividende sel juhul ametlikult endale välja maksmast ning siis hiljem sularaha edasi kinkimast,» lausus Lehis, «nii et tegelikult on see paras fiktsioon, mis täiendavat maksulaekumist küll kaasa ei too.»

Hetkel kuum