• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aktsionäre ohustab ebavõrdne dividendide maksustamine

  Sellise dividendide sotsiaalmaksuga maksustamise korral seatakse ebavõrdsesse olukorda need isikud, kes saavad ettevõtte aktsionärideks vahetult enne dividendide väljamaksmist.
  Riigikogu rahanduskomisjoni liige ja Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi ütles, et seda punkti dividendide sotsiaalmaksustamisest ei ole erakonnas eriti arutatud, mistõttu on praegu veel raske öelda, kas see kindlasti seadusesse sisse jääb.
  Tulumaksuseaduse eelnõus nähakse praegu sotsiaalmaksu maksmist ette ka dividendide osas, mis ületavad ettevõttest saadud sotsiaalmaksuga maksustatud väljamakseid ning mis ületavad ettevõtte omaniku aktsiate või osakute nimiväärtust. Ligi sõnul võetakse viimased kaks täna koguneval uue tulumaksu seaduse koostajate nõupidamisel rahandusministeeriumis suure tõenäosusega välja. «Meil oli hirmus pahameel, kui need punktid eelnõusse ilmusid,» rääkis ta, «see on lausa rumalus ning praktiliselt teostamatu, mis tekitab jälle ebavõrdsust. See kisub absurdini, kui me hakkame näiteks üle nominaali ulatuvaid dividende sotsiaalmaksustama.»
  Ligi põhjendas erisoodustuse maksustamise alaste punktide seadusse ilmumist, et valitsuses seadusega tegelevaid ametnikke mõjutavad maksuametnikud.
  Harju Elektri juhatuse esimees Endel Palla ütles, et dividendide sotsiaalmaksuga maksustamise näol on tegu ebaõiglase ja totra plaaniga, mille sisuks on tõenäoliselt ettevõtte tulumaksust vabastamise korvamine teiste maksudega. «Sellega on absoluutne jama välja mõeldud,» lausus ta. «Niigi viiakse ebavõrdsesse olukorda need väikeste ettevõtete juhid, kes ise oma firmas töötavad. See läheb juba vastuollu aktsiaseltsi põhimõtetega, kus kõik aktsionärid on võrdsed.»
  Palla nõustus, et dividendide sotsiaalmaksustamine isikute puhul, kes otsustamise hetkel aktsionärid polnud, teeb aktsiaostu otsuste langetamise oluliselt raskemaks. «Tundub, et seaduse väljatöötajad on olnud väga eluvõõrad, ainukese sooviga originaalitseda,» lausus ta.
  Reformierakonna ja rahandusministeeriumi tellimusel uue tulumaksuseaduse eelnõu kokku kirjutanud Tartu Ülikooli finantsõiguse õppejõud Lasse Lehis tunnistas, et praeguses variandis on dividendide jagamise otsustamise hetkel ja nende jagamise ajal aktsionärideks olevad isikud väga ebavõrdses olukorras. Sellepärast saatis ta ministeeriumile omapoolse parandusettepaneku lisada sotsiaalmaksu maksjate hulka ka need, kes jagamise ajal ettevõtte omanikud pole. Seega peaks dividendid sotsiaalmaksu alla minema, kui aktsionärid otsustavad maksta dividende mitte endale, vaid näiteks töökollektiivile.
  «Loomulikult ei takista eraisikute puhul keegi neil dividende sel juhul ametlikult endale välja maksmast ning siis hiljem sularaha edasi kinkimast,» lausus Lehis, «nii et tegelikult on see paras fiktsioon, mis täiendavat maksulaekumist küll kaasa ei too.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Enefit Greeni aktsionärid kinnitasid dividendi
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Eesti saab leevendada inflatsiooni mõju, hinnatõusu ennast pidurdada on raske
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.