Peep Sooman • 19. september 1999 kell 22:00

Altkäemaksuafääri segatud ka äriregistri juhid

«Oma äriregistris töötamise ajast tean ma vähemalt ühte inimest veel, kes seni seal töötab ning on altkäemaksu võtnud,» ütles tundmatuks jääda soovinud endine äriregistri töötaja reedel. Ta tõdes, et läbi aastate on äriregistris olnud alati paar inimest, kellele raha makstes on olnud võimalik firma dokumentide liikumist kiirendada.

«Ega see pole ainult äriregistris, selliseid asju on kõigis registrites,» ütles allikas. Praegu töötab äriregistris ka vanemaid, nii 30--40aastaseid tehnilisi töötajaid, kes alati rahast polegi huvitatud. «Aga kui inimene jätab usaldusväärse mulje, on ka nemad nõus kingituste eest aitama,» lausus endine registri töötaja.

«Äriregistris on kindlasti ka töötajaid, kes pole altkäemaksu võtnud,» sõnas allikas. Annika Jürgenson sai ilmselt kogu raha endale, sest tal on vaja enda vormistatud kandeotsusele saada vaid allkirjad, arvas ta. Üldlevinud altkäemaksu takse pole tema sõnul välja kujunenud, sest summadest räägitakse omavahel harva.

«Ma ise võtsin ka ükskord kande kiirendamise eest viissada krooni,» tunnistas allikas.

«Ma olen kuulnud, et ka registriosakonna juhataja Noona Alas on paar korda pistist võtnud, kuid kuna ma ise seda pealt ei näinud, ei saa ma ka seda kinnitada,» lisas ta.

Äriregistri osakonnajuhataja Noona Alas ei soovinud reedel oma alluva korruptsioonijuhtumit kommenteerida ning soovitas rääkida linnakohtu esimehe Helve Särgavaga. Pistise võtmisega vahele jäänud Annika Jürgenson ei soovinud samuti reedel öelda, kas ta lahkub töölt või mitte.

Tallinna linnakohtu esimees Helve Särgava ütles reedel, et samal hommikul saatis ta faksi Tallinna linnaprokurörile Margus Kurmile, kus palus alustada uurimist ning vastavalt sellele algatada Annika Jürgensoni vastu kriminaalasi. «Siis kutsusin Jürgensoni enda juurde seletust andma ajakirjanduses avalikustatud altkäemaksu juhtumi kohta,» sõnas ta.

Särgava ütles, et Jürgenson pidas artiklit laimuks. Ta lisas, et pärast Jürgensonilt seletuse vastu võtmist saatis ta esildise ja seletuskirja justiitsministrile, kus palus Jürgensoni teenistusest vabastamist seoses kohtu mainet diskrimineeriva käitumisega.

Justiitsministeeriumi avalike suhete juht sõnas reedel, et minister on Palmses konverentsil, mistõttu tema reageeringut esildisele pole oodata enne esmaspäeva.

Eelmise nädala kolmapäeval võttis äriregistri sekretär Annika Jürgenson vastu altkäemaksu 1500 krooni, kui Äripäeva ajakirjanik esitles end väikeettevõtjana, kes soovis kandeotsuse kätte saada tavapärase kuu asemel kahe nädalaga.

Hetkel kuum